NHL-tendenser inför julen

Ni som följer oss vet att vi inte bryr oss jättemycket om NHL innan julen. Ligans fokus på lagen gör att man inte spelar för fullt utan ”spelar in sig” ungefär fram till jul. Jämför med NBA som fokuserar på spelarna som alla får gå för fullt redan från början. I år tycker vi dock att det sett lite bättre ut. Kanske pga det nya fokuset på ungdom och fart. Vi har tittat närmre på några av lagen och vad som kan väntas den närmsta tiden.

Vad gäller totalen har Boston gått 17-7-1 med Underspelet som totalt dominerande. Det är svårt för linemakers att ställa under 5.5, istället justerar man oddset. Halak har varit grym i målet och Rask har varit ok när han stått. Man har kontrollerat matcherna, men all produktion har gått genom Pastrnak, Bergeron och Marchand har bara gjort 9 respektive 7 mål och Bergeron är nu skadad. Totalt har man gjort 62 mål vilket är näst sämst i hela Eastern Conference. Bruins har en målskillnad på plus 9 och ligger fyra i Atlantic Divison på det. Jämför det med tråkiga Ducks som ligger tvåa i Pacific Division trots -14 i målskillnad.

Idag tar Bruins emot Red Wings och det lär bli en tät målsnål match igen. Vi lirar under 5.5 mål till 1.91.

Avalanche är extremt formstarka och det är roligt. Det är ett lag man ser rätt sällan, det finns sällan anledning. Preds kollar man istället nästan jämnt. Nu har Colorado blivit en målmaskin med McKinnon, Rantanen och Landeskog ansvariga för 44 mål totalt. I målet har Grubauer motsvarat våra låga förväntningar, men som tur var för Colorado har Varlamov varit riktigt bra. Det är svårt att se Avalanche hålla hela vägen, men just nu är man ett av de bästa lagen i ligan, tro det eller ej.

Den berömda baksmällan verkar slagit till rejält hos Vegas i början av säsongen, men nu går man som tåget igen. Målandet är utspritt på många händer vilket kanske är bra för laget, men den nya hemmapubliken får svårt att hitta en fixstjärna. Faktum är att laget känns väldigt trist överlag och dessutom är man överskattade av linemakers. Ju mer vi tänker på det, ju sämre är laget och enda anledningen till att man kan hoppas på slutspel är att man spelar i den överlägset sämsta divisionen.

Hela NHL har väntat på att Kings ska bli just så här dåliga. Det åldrande laget är helt frånåkta och det kommer krävas en rejäl generationsväxling för att få fart på laget. Fortsätt gå emot Los Angeles. Särskilt när de spelar hemma.