TNF – Linemakers ute och cyklar

Motvallskärring

Som ni vet älskar vi att leka djävulens advokat och gå mot strömmen när det gäller analyser i NFL. Det som är bra med det är att skillnaden oftast överdrivs mellan lagen. Det är också hög känslighet för skador innan och under match och varje spel kan leda till ”otur”. Särskilt gillar vi att dissa upphöjda stjärnor och att ge gliringar åt gamlingen Brady är fortfarande att slå uppåt. Ikvällens match är Brady stor favorit att vinna och hans gamle vapendragare Julian Edelman är tillbaka efter avstängning. Vi minns inte vad han hade knaprat för att bli avstängd, men tillväxthormon hade varit vår första gissning. Andrew Luck och Baltimore Indianapolis Colts har viktiga skador och deras bäste Wideout, T.Y. Hilton är out ikväll vilket även gäller minst sex spelare till av viss vikt. I Pats kommer Gronk att spela.

Allt talar för Patriots

Patriots har hemmaplansfördel. Patriots får tillbaka Edelman och Gronk kan spela. James White är i högform. Patriots gör alltid många poäng mot Colts. Pats känner fortfarande att man har något att bevisa den här säsongen. Colts slåss för sitt liv. Luck har inga att kasta till, men ändå bra stats. Den dåliga statsen från inledningen av säsongen beräknas vara borta för Pats, men kvar för Colts. Colts har ingen rush att tala om överhuvudtaget, men är bra på 3rd down för att Luck är så bra. Patriots försvarar sig dåligt på marken (26 av 32), men är bra mot passen (8 av 32). Colt är medelmåttiga mot båda.

Poängfest att vänta?

Pats har klippt in 34,45, 42,43 och 59 poäng i de senaste mötena mot Colts och normalt känns totalen på 50 extremt låg. Frågetecknet för Colts offensiv utan Hilton gör dock att det kanske är bäst att spela att Pats gör över 29.5 poäng.

Stats värda att notera

I just den här matchen tror vi att den vanliga statsen kan vara missvisande. Det är inte mycket som skiljer mellan lagen i de flesta kategorier. Värt att notera är att de båda lagen försvarsmässigt är dåliga, men i Red Zone är båda lagen bra. Det är 13-7 till försvaret i Red Zone för Pats och 13-6 för Colts. Runt hälften av gångerna hindrar båda lagen alltså en TD när motståndarna nått Red Zone. Kanske kan bli många Field Goals och därmed en lägre score än vad vi tror? Feltänkt, det kan bli många FG och många poäng beroende på att det blir score på många drives.

Det är nästan skrämmande att har så lika stats, de puntar till och med lika långt och ofta. En stat där det skiljer sig rejält dock är dock Rushing Yards där Pats gjort 468 och Colts 288. Det ska bli intressant att se om BB väljer att fortsätta på marken trots att allt talar för att man ska krossa Colts i luften.

Sammanfattning

Det är omöjligt att inte se Pats göra mellan 35 och 45 poäng i matchen. Samtidigt känns det som att Colts kommer ha väldigt svårt att nå upp till 21. Att linjen ligger på minus 10 kräver en djup analys, för sådana här möjligheter på förhand kommer sällan upp.

Vi är mest säkra på att Colts inte kommer att göra 35 poäng och ha en chans i en shoot-out. Alltså borde hotet mot en seger med över 2 TD komma från att Pats inte är så bra. Det öppnar upp för mängder av bra semi-hedges. Att Edelman går under sina 64.5 yards till dubbla pengarna är en jättebra hedge mot att Patriots vinner stort. Givet att det är succé för Edelman måste man säga att sannolikheten för kross ökar rejält. Samtidigt är det stor sannolikhet för att man lyckas krossa Colts utan att Edelman får bollen ofta. Michel och White kan göra många yards och även Gronk kan få många försök.

Risken i scenariot är helt enkelt en överskattning av Brady. De sämre statsen i de första tre matcherna kanske inte berodde bara på omgiviningen utan på att Brady är gammal och trött. En sak är säker. Täcker man inte minus 10 idag är man ingen contender och vi skulle kunna sträcka oss till att säga att det även gäller om man inte täcker -17.

Ni hittar alltid våra spelförslag på Bettin.gs/Ussportsnerd