Army Navy 2018

Vi har skrivit om det förut, men den här matchen är en av världens största rivalrys och sporthändelser och tål att nämnas om och om igen. Slantsinglingen kommer vara extra intressant i år, det är Trump som ska hålla i den!

1890 började Army och Navy möta varandra och sedan 1930 har man spelat varje år. Det är alltså officersskolorna United States Military Academy, aka West Point och United States Naval Academy från Annapolis, Marylands vackra huvudstad, som möts. Matchen har TV-sänts sedan 1945 och har alltid legat på National Television så att alla kan se den. Det var den första direktsända matchen! CBS är kanalen som sänder i år.

Överallt man går i USA hör man samma sak från amerikaner, om jag bara ser en match om året ser jag Army mot Navy!

Man spelar traditionsenligt i Philadelphia, ungefär halvvägs mellan skolorna, men många undantag har gjorts genom åren. Viktigaste andledningen till att man spelar på neutral plan är dock förstås att lagens hemmaplaner ”bara” tar en bit över 30 000 åskådare, Lincoln Financial Field tar nära 70 000 personer och det är alltid utsålt. Biljetter på bra plats kostar just nu runt 450 dollar.

Förr i tiden var spelarna från skolorna riktiga stjärnor även på nationell nivå, men i takt med att NFL har utvecklats samtidigt som eleverna har riktlinjer för längd och vikt så är det inte troligt att vi får se några blivande NFL stjärnor i matchen, lita dock på att ni får se riktigt bra spelare, särskilt i Army.

Efter att Navy tog 14 raka segrar har Army två raka segrar i den här matchen och det ser ut att kunna bli en tredje.Army är favoriter -6.5 efter en bra säsong där man övertygat försvarsmässigt och varit riktigt bra på att springa med bollen. Anledningen stavas Darnell Woolfolk som har gjort 823 yards och tvåa är faktiskt Black Knights QB, Kelvin Hopkins Jr med 783 yards. Spelet för Army är enkelt, det är en 1-2 punch från dessa två. Hopkins har bara passat 81 gånger under säsongen och på detta gjort 6 TD.

Navy har ett sämre år och lyckas faktiskt inte med mycket om vi ska vara ärliga. Navy har dock sett bättre ut på slutet och var riktigt bra mot Central Florida. Fördelen för Navy är att man faktiskt kan passa bollen om man behöver eller vill. Army är dock överlägset vad gäller defense och det är svårt att tro att Navy ska kunna stoppa markattacken från Army. Precis som sig bör mellan Black Knights och Midshipmen skulle många hävda.

Navy har 60 segrar av totalt 118 matcher, Army har vunnit 51. Det ser ut som att Army ska knalla hem den här matchen, men få matcher kan skapa en sådan stämning och tändning som denna. Tänk Sverige Finland i hockey och multiplicera med 5! Särskilt mycket spänning och stämning finns det förstås i luften hos avgångseleverna som vet att dom har minst fem år av tjänstgöring för landet framför sig.

Är du allergisk mot amerikansk patriotism ska du nog inte titta på den här matchen, är du minsta intresserad av fotboll ska du se den här matchen.

Vilket lag vi håller på framgår tydligt av grabben på bilden, Beat Army!