BIG10 2018

Man måste ju älska att Big10 har 14 lag. Dessutom bor vi i Terps upptagningsområde vilket innebär att Big10 Network finns på TVn utan extra kostnad. (Vi betalar dock extra för BTN2, man vill ju inte råka missa Lacrossen eller Bowlingen).

Big10 handlar i år om skandaler. Urban Meyer är persona non grata och hela Buckeyes organisationen skakas ordentligt på grund av uppenbara mörkningar och skyddande av hustrumisshandlare. Sista ordet är ännu inte sagt, men fokus ligger inte bara på planen för Ohio State. (Uppdatering, Meyer är avstängd tre matcher) I Maryland är det än värre. ESPN publicerade en rapport om en otroligt dålig kultur med nedsättande uttryck, mobbning och fysiska bestraffningar som vanligt i lagets kultur. Efter att en spelare dött av värmeslag under en träning är DJ Durkin avstängd och allt tyder på att han får sparken inom en mycket snar framtid. Det pratas till och med om åtal mot ett antal av ledarna i laget och det såg sannorligen inte bra ut redan innan tragedin. Terps kan mycket väl bli sist i Big10 East.

Nu till glädjeämnena i konferensen. Penn State har en mycket lovande QB i Trace McSorley som kommer få chansen att glänsa mer nu när Saquoun Barkley lämnat för NFL. Nittany Lions kommer att passa mer och längre och det lär bli många mottagningar för Juwan Johnson. Jokern i leken för laget är deras backup QB, Tommy Stevens, som kan användas för mängder av specialspel och är en lysande dual threat QB. Man har Buckeyes och Spartans samt Badgers hemma vilket är en stor fördel. Den svåra bortamatchen kommer mot Wolverines den 3 november. Vi tror laget går 10-2 och 7-2 i Big10.

Wisconsin Badgers är vår outsider till att vinna allt i år. Man är rankade fyra av pressen innan säsongen har börjat, så det är ingen jätteöverraskning vi pratar om. Jonathan Taylor är en Running Back som kan göra 2000 yards i år, en difference maker helt klart. Han gjorde över 200 i tre matcher i fjol, i år kan det bli fem. En av anledningarna heter Beau Benzschawel, en guard som kommer gå mycket tidigt när det är dags för draft. Hela O-line är faktiskt grym och left tackle Michael Deiter är värd ett särskilt omnämnande han också. Vi räknar med färre interceptions från Alex Hornibrook i år, men ett avbräck är att WR Quintez Cephus har fulat ut sig ur laget. Defensivt är TJ Edwards en galet bra linebacker och hade 81 tacklingar, 11 for a loss ifjol samtidigt som han hade flera break ups och picks. Eftersom man blev av med många i defensiven finns det en risk att det blir poängrikt när Badgers spelar, men kom ihåg att man bara släppte in 14 poäng i snitt ifjol och det var inte bara talang från defensiven utan förstås även lagets spelsystem. Vi säger att man går 11-1 varav 8-1 i Big10. Det är dock inte omöjligt att man sveper Big10, så bra är man!

Michigan har lite av ett nu eller aldrig år.Det har varit mycket attityd och lite framgång för Jim Harbaugh i sina tre år i Wolverines. Ifjol var man sjukt ineffektiva i Red Zone och hade typ inga Touch Downs. Man sprang bra, men kastade uselt och det kändes som att man gjorde det för svårt för sig. Försvaret var bra dock, men det hjälpte föga. 1 september börjar man mot Notre Dame och här lär slutspelshoppet komma eller dö. Det är tuffa bortamatcher mot Ohio State och Michigan State och frågan är hur man rår på Badgers. 7-2 är godkänt i Big 10, men förhoppningarna ligger på 8-1 samt att man slår de tre övriga.

Michigan State kan vara årets sleeper. Man gick faktiskt 10-3 ifjol och får tillbaka väldigt många starters. Det måste räcka långt, men det är ändå tufft i Big Ten East. Försvaret är bländande och Mark Dantonio är en av ligans bästa coacher.

I Big10 för övrigt ska man hålla ögonen på Iowas TE, Noah Fant och i Buckeyes är förstås allas ögon på Nick Bosa (på planen alltså). Nick kommer göra över 10 sacks i år och lär inte bli draftad långt efter brodern Joey blev. (trea)