Bowlsen är här

För vissa människor, mestadels äldre i England, är bowls en sport där man rullar kulor. För andra är det bara pluralformen av det engelska ordet för skål. Här i USA är det istället en term för säsongens höjdpunkt inom Collegebollen.

Traditionellt har dessa matcher varit avgörande för vilket lag som korades till mästare och de största bowlsen är större än vad man som svensk kan förstå. De olika konferenserna har över tiden försökt att minska betydelsen av bowls och istället fört fram sina egna championship matcher som det bästa som erbjuds. Traditionens makt är dock stor och folk minns faktiskt vem som segrade i Rose Bowl 2011 för att ta ett random årtal. Rose Bowl är för övrigt den bowl som haft flest åskådare varje år sedan 1945.

En Bowl man inte vill missa i år är Mitsubishi Motors Las Vegas Bowl. Här får vi se Boise State Broncos som faktiskt segrade i Mountain West efter att ha gått 12-1 under säsongen. Man slog faktiskt program som Marshall och Seminoles och enda förlusten kom mot mormonernas eget BYU. Broncos spelar snabbt och har två bra Quarterbacks. Jaylon Henderson är Senior och fick ta över efter freshman Hank Bachmeier i mitten av november. Henderson är en mästare på att hitta John Hightower som är en mycket lovande wideout. Hightower har gjort både en 76 yardare och en 51 yardare samt en 98 yards kick return. Broncos har 427 passningar och 507 rusher under säsongen och är alltså ett välbalanserat lag.

På andra sidan återfinns Washington Huskies. Huskies var tvåa i PAC-12 North efter en säsong där man gick 7-5. Sett till ”collateral form” är det fördel Huskies som spelade ut Hawaii och segrade lätt över BYU. Huskies har ett starkt försvar, men är inte lika bra framåt som Broncos. Man springer hellre än passar och de flesta spelen går via Salvon Ahmed. En svaghet är att lagets QB Jacob Eason är helt oduglig på marken och faktiskt har kraftigt negativ yardage på 40 försök (minus 61 yards). När det är korta yards som behövs får Richard Newton förtroendet och han har lika många TDs som Ahmed (nio).

Det här blir en rolig match och vi tror att det finns en god skrällchans för Broncos – men det är klart att Huskies ska vara favoriter. Vi säger 31-24 till Broncos i matchen som spelas 21 december.

Den 23 december spelas Bad Boy Mowers Gasparilla Bowl i Tampa. Här möts Marshall och Central Florida. Thundering Herd var av det lilla vi sett en besvikelse i år och även om man hade tre knappa segrar känns det som att man kommer få svårt att försvara sig mot det hysteriskt anfallande Knights som faktiskt också är besvikna på sin säsong. Det här är laget som har tjatat om att man är minst lika bra som jättarna i Power 5, vilket årets tre förluster inte tyder på. Man förlorade som stora favoriter mot Tulsa Golden Hurricane och Pitt Panthers. Förlusten mot Cincinnati Bearcats var knapp och kanske inte lika oväntad (även Marshall förlorade mot Bearcats). Även om Knights är kända som ett lag som anfaller i luften är man minst lika skickliga på marken. Man har fyra olika running backs som man växlar mellan samtidigt som även Dillon Gabriel kan röra på sig. Gabriel lär kasta en bra bit över 300 yards och den stora frågan är hur länge Marshalls försvar håller Knights stången. Marshalls chans är att hålla Knights under 30 poäng, men hur ska det gå till? 44-21 till Knights är vår prediction.

På Julafton är det Hawai’i Bowl mellan Hawai’i och BYU. Det här är en Bowl där man traditionellt är rädda att motståndarna festar lite för mycket. Det är det ingen risk för här eftersom mormonerna i BYU inte ens får dricka Coca-Cola. Hawai’i spelar förra årets QB skrik – Cole McDonald, men han har inte ett riktigt lika lyckat år för Rainbow Warriors. Färre touchdowns och fler interceptions är det som drar ned betyget. Laget kan mycket när man vill och hamnar i medvind, men mot hårda tuffa lag viker man lätt ned sig. Se till exempel matcherna mot Boise State Broncos. Det här är en match vi tycker att BYU ska vara stora favoriter i. Totalen ligger väldigt högt också med tanke på BYUs förmåga att försvara sig. 31-24 till BYU.

På annandagen är det Walk On’s Independence Bowl mellan Miami Hurricanes och Louisiana Tech. Tech har nästan hemmaplan och Canes är alltid usla i Bowlsen. Man har åtta förluster de senaste nio. Canes har varit ett mysterium hela säsongen och var grymt bra mot tex Virginia för att sedan förlora stort mot undermåliga Georgia Tech. Louisiana Tech har varit bra mot sämre motstånd och att man förlorade stort mot Longhorns kanske inte var så konstigt. Det här är en match som kan sluta hur som helst. Det bör vara klasskillnad mellan lagen, men Bulldogs kanske kan ta det på motivation om Canes tror att det räcker att ställa in skorna på planen.

Resten av Bowlsen vi vill se kommer i ett senare inlägg.