Championship Game

Clemson mot Alabama

Det hör till regel i Collegefotbollens slutspel att Alabama Crimson Tide möter Clemson Tigers. De två extremt framgångsrika programmen möts nu för fjärde året på raken. 2016 slog Bama Tide i finalen, 2017 var det Tigers tur att segra och ifjol möttes lagen redan i ”semifinalen” som Crimson Tide tog innan de slog Georgia i finalen.

Matchen spelas på Levi’s Stadium i Californien. Det är Niners hemmaplan som även haft Super Bowl 2016 och tar ändå upp till 75 000 åskådare.

Kommande stjärnor i Bama

Som vanligt när det gäller Alabama kan man räkna med att några av nationens bästa försvarare kommer att gå tidigt i draften till NFL. Quinnen Williams anses av vissa ha potential att gå först av alla och topp fem är han garanterat. Han blir inte lätt för Clemsons O-line ikväll. Jonah Williams är en annan förstarunda i Alabama, säkert den bäste left tacklen som erbjuds i år. Vi har också Deointe Thompson, en gudabenådad safety att titta på. På samma sätt är de bästa spelarna i Clemson också försvarare, men det är inte dessa som skriver rubrikerna.

Tua Tagovailoa är en otroligt talangfull QB i Alabama och han har lysande vapen i DeVonta Smith, Jaylen Smith, Irv Smith Jr, Henry Ruggs III och framförallt Jerry Jeudy. Dessa recievers är otroligt bra och kommer helt till sin rätta med Tua. Clemsons secondary är deras svaghet så det lär bli många längre spel att njuta av. 

Balanserat Tigers

Om vi är vana vid att se Tigers springa med bollen framgångsrikt så har man i sin nye QB Trevor Lawrence inte en run first QB. Under Lawrence är man mer balanserade och kastar bollen mer än förut. Han är väldigt kvick iväg med bollen vilket gör att han kan lyckas även mot Bamas fruktade pass-rush. Ofta lär bollen gå mot den pojkaktige Hunter Renfrow, en otroligt kort reciever som ändå alltid lyckas vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Matchbild

Vi räknar med en match där passningsspelet dominerar. Lawrence är inget hot på marken och man kommer få svårt att etablera ett springspel mot Alabamas starka försvar. Båda lagens relativa svaghet ligger i secondaryt och det gäller framförallt för Tigers att våga kasta istället för att bara stångas. Albama kommer säkert stundtals, iallafall oftare än Tigers, att försöka göra spelet lite långsammare genom att springa med bollen. Varför riskera INTerceptions när man kan springa med bollen. Tua är själv ett rejält hot på marken och det gäller även Jalen Hurts, jokern i leken för Alabama. Vid eventuell tidig ledning är Nick Saban mästare på att döda matchen så vi hoppas verkligen inte på en snabb ledning för the Crimson Tide.

Sammanfattning

De smarta pengarna lastades tidigt på Clemson som gick in från 6.5 till 4.5 innan man gick ut till 5.5 igen. Det är alltså Alabama som är favoriter -5.5 och totalen har gått ner till 57.

Givet vår matchbild blir det många kast och vi kommer kunna leta Touchdowns bland receivers. Överspelet känns klart attraktivt på 57. Man får hedga sig live om det blir två snabba scores för Alabama. En teaser får man nu på Alabama +2.5 Over 52 till 1.91.

Tee Higgins gör alltid en TD när Lawrence spelar och vi tror att han gör det igen till oddset 2.20. Vi tror även att Justyn Ross gör över 67 yards till 1.91. Risken är att Clemson försöker få bort Jerry Jeudy ur spelet vilket lämnar dörren öppen för Henry Ruggs III som har god chans att nå över 50.5 yards oavsett.

Det finns en marknad för offensive player of the game. Den känns på förhand vikt åt Tua, men skulle Clemson segra kan man tänka sig att det beror på att Lawrence har hittat den lille Renfrow många gånger. Ett populistiskt val har skett förut och han står i 67 gånger. Värt att tänka på om du redan tror på Clemson. För defensive player of the game är Quinnen Williams favorit till 4.50. Han tar det här.