Coach K – Den blå djävulen

1980 tog Coach K farväl av Army där han jobbat fem år som coach. 39 år senare är han still going strong som ledare för Duke Blue Devils. Nu är han 72 år gammal och fler och fler undrar när sagan skall ta slut.

Det tog till 1984 innan Coachen, med det för amerikaner omöjliga efternamnet Krzyzewski, tog Duke till NCAA turneringen för första gången. 1986 tog hans extremt disciplinerade approach laget till Final Four. 1988 inleds en streak där laget går till Final Four under fem raka säsonger. 1991 är det äntligen dags för seger. Duke slår Kansas med 72-65 och Coach K blir King K. 1992 tar man nästa seger, en dynasti är född.

Coach K är extremt konservativ, han ändrar inte på ett vinnande lag. Tills han behöver. Han sa till exempel att Duke aldrig skulle praktisera one-and-done när det infördes 2006. Det finns inga genvägar menade han, man får börja från börja och efter år av träning och matcher i Dukes spelsystem kunde man som senior lämna Duke färdig för NBA. Det var resultaten för skolan och sättet att bygga kultur som inte skulle fungera med one-and-done. Han hade fel. Att inte rekrytera de bästa high-schoolspelarna, de som var givna att bara spendera en säsong på college, var fel. 2011 tar han in Kyrie Irving som bara gör 11 matcher för Duke innan han blir draftad som nummer ett. Sedan är det Austin Rivers och Jabari Parkers tur. 2015 tar man hem turneringen igen. Nu tappar man Jahlil Okafor, Tyus Jones och Justice Winslow i draften. 2018 tappar man fyra one and dones och i år är det dags för fyra till. Då har det blivit 16 spelare sedan 2014.

Duke har aldrig varit särskilt populära, trots (eller på grund av) sina framgångar. Man är kända för att spela tufft, stundtals fult och Coach K gör verkligen allt för att vinna. Viktigast för Coach K är Faith, Family, Flag med tillägget, and man-to-man. Det ska dock noteras att Coach K faktiskt spelat zonförsvar när han ansvarade för landslaget.

Coach K har varit med i ledarstaben under 21 år för det amerikanska basketlandslaget. Hans record är 139-7. Han var head coach 2005-16 och tog tre raka olympiska guld. Hans record som HC är 60-1. Känd för sin järnhårda ledarstil och mängder av svordomar har han mjuknat upp rejält på slutet. Han fortsätter dock jobba de flesta av dygnets timmar och vill inte höra talas om pension. Han kommer göra allt för att hålla elden uppe, det är elden han älskar.