Duke at North Carolina

De båda basketgiganterna Duke och North Carolina möts ikväll i säsongens andra möte. Det första mötet fick en chockartad inledning då Zion Williamson, Dukes megastjärna, skadades redan i första minuten. Sedan hjälpte det inte att R.J Barrett hade 33 poäng. Det blev 88-72 till Tar Heels mot ärkerivalerna Blue Devils och nu är det alltså dags för ett North Carolina derby igen. Skolorna ligger bara ett stenkast från varandra och har båda två fantastiska basketprogram.

Duke leds av legendariske tränaren ”Coach K” aka Mike Krzyzewski som har haft fyra matcher att spela ihop sitt lag utan Zion på planen. Duke har gått 3-1 sedan dess och förlusten mot Virginia Tech var nog svår att smälta. Samtidigt har North Carolina cruisat fram med fyra enkla segrar. Med hemmaplan är det inte svårt att förstå att Tar Heels är favoriter -4.

North Carolina är 25-5 under säsongen och tittar vi mot spreaden är man 18-10-2. Duke är 26-4 och 17-13 mot spreaden.

Tar Heels gör 86.8 framåt, men släpper in 73.1 poäng. Duke gör 84.6, men är klart bättre i defensiven. Det är i princip omöjligt att göra en trea på Duke. Å andra sidan är laget direkt svaga bakom arcen själva också.

Båda lagen har ofta överdrivna totaler, och det blir nästan alltid ”under” för Duke. Dagens total ligger på 167, alltså en högre poäng än senast. Med tanke på hur svårt det kommer vara för Tar Heels att stänka in sina treor mot Duke tyder allt på att det blir Under den här gången också.

Värdet ligger helt på Duke i den här matchen. Med spelare som Barrett, Cam Reddish och Tre Jones är laget med i matchen. Senast spelade man uselt mot Wake Forest som man underskattade svårt. Det händer inte i den här matchen. Logiskt sätt bör matchen sluta med seger för Tar Heels och Under 167 poäng. Ett sådant här derby är dock aldrig logiskt och vi räknar med att det blir ett rasande tempo från början. Är Duke med i matchen länge kan man vinna och över kommer in i spel, särskilt som det kan bli OT.

Vi spelar Duke och över, med en hedge på Tar Heels och under.