March Madness – i januari

Collegebasketen är just nu inne i ett intensivt skeende. Det är conference play och det borgar för mängder av jämna matcher och vi lär oss dessutom en hel del om ranking och seedning inför March Madness – slutspelet som hela USA följer slaviskt.

Faktum är att vi redan nu kan vara riktigt säkra på vilka lag som är ”säkra” för slutspel. Vi har också en bra idé om deras seedning, men än viktigare är att vi redan vet en hel del och sannolikheten till seger i slutspelet.

Duke fel favorit

Duke är stora favoriter och tex Unibet ställer laget i 3 ggr pengarna. Det är fel. Duke har ett gudabenådat lag, men en av de bästa spelare vi någonsin sett i Zion Williamson. Barrett är dock ojämn och laget spelar just nu utan playmakern Tre Jones och utan honom blir det ingen seger. Visst är laget en contender, men 3 ggr pengarna är inte tillräckligt och vi kan lägga topp 4 till 1.40 för väldigt mycket pengar. Kommer inte Tre tillbaka snabbt, vilket inget tyder på, kommer Duke inte kunna seedas högt.

Välkommen till Michigan

Både Wolverines och Spartans har övertygat så här långt. Vi har sett flest matcher med Spartans och gillar det vi ser. Man har två förluster, mot Kansas och Louisville, men i övrigt har man övertygat och vi gillade verkligen krossen av Purdue. Nu möter man Maryland och Iowa i två matcher mot rankade lag och tar man dessa bör det inte bli några förluster innan man möter Wolverines 24 februari. Det jobbiga för oss att det tar långt tid innan de båda Michigan-lagen möts, det gör att vi får svårt att veta vilket lag som tar en förstaseed genom seger i Big10 (inte givet, men sannolikt). Wolverines är obesegrade, 17-0 när detta skrivs. Laget spelar lugnt och klokt och gör få misstag. Laget har inte riktigt utsatts för några större prövningar så här långt, men 12 ggr pengarna på att man blir mästare är klart intressant. Även om Michigans schedule inte varit det svåraste (Strenght of Schedule = 69) så har man gjort det enormt bra mot sitt motstånd.

Kansas kan väl som vanligt?

Det har varit mycket snack om Kansas, men vi tycker inte att Jayhawks har imponerat tillräckligt. Laget har visserligen 9 Quality Wins, dvs segrar mot lag på topp 50 i BPI-listan. Man är 15-2 totalt och Dedric Lawson är en superstar. Vinner man Big 12 kan man bli ett förstaseed i mars, men vi är inte säkra på det. 2.90 på en placering i semifinal känns rimligt för Jayhawks, men vi har svårt att se laget gå hela vägen i år.

Virginia gör det

Tony Bennett är en makalös coach som år efter år ser till att Cavaliers är det bästa laget i College vad gäller defensiven. I år har han dock en bra offensiv också och laget är obesegrat. Flera gånger har laget gjort över 80 poäng, det trodde vi var förbjudet för laget! Det finns stor anledning för alla wahoos att tro att laget kan gå hela vägen i mars. Oddset på 12 ggr är grymt bra och 3.50 för semifinal är bara att ta. I helgen möter man Duke och det lär bli en riktigt bra fingervisning inför mars. Seger där och vi är säkra på att ”Hoos” tar en förstaseed och går långt.

Väst är bäst?

Vi vet av erfarenhet att de som seedar har en soft spot för lagen västerut. Zags, eller rättare, Gonzaga, ser dock inte ut som ett förstaseed i år. Förlusterna mot Tennessee och North Carolina var regelrätta och vägs knappast upp av segern mot Duke. Att Zags är andrahandsfavoriter är löjligt tycker vi och laget är inte ens värt en saver utan läggs utan tvekan. Det skall dock sägas att vi är svaga för typer som Hachimura och Clarke som tar många boards och gör poäng.

Övriga kandidater

North Carolina är alltid med i mixen, men ser inte riktigt ut att ha det i år. Nevada är riktigt bra, men inte ett lag som går hela vägen i turneringen. Texas Tech är en luring som flyger lite under radarn och kan vara något extra i år utan att räcka och det är samma med Buffalo. Kentucky är en besvikelse, men Wildcats är aldrig några att räkna ut, come March. Villanova är en annan favorit som inte är sig lika i år.

Har vi glömt någon?

Ja, det finns ett lag vi glömt. Tennessee Volunteers, Vols. Laget är femma på BPI och har gått 15-1 hittills. Bara det att laget har en senior vid namn Admiral Schofield gör att vi är säkra på att det här skeppet når hamn i mars. Kyle Alexander levererar bra blockar och har snart gjort lika många field goals som i fjol. Grant Williams är ett annat namn värt att nämna liksom Jordan Bone. Vinner man SEC, och det tror vi, kan man få en hög seed och komma riktigt långt i turneringen. 15 ggr och 3.50 till semifinal är riktigt bra!