Notre Dame i rampljuset

Omvändelsen

Den som följer oss när vi skriver om College-bollen vet att vi i år inte haft mycket till övers för Notre Dame. Det har inte att göra med att vi ogillar papister eller så, nej då. Det vi såg imponerade inte helt enkelt. Mot Michigan ledde man med 21-3 ett tag, men då hade bollen studsat de kämpande irländarnas väg rätt rejält. Det slutade 24-17 efter en takeaway på slutet när Wolverines var på väg att kvittera. Mot Ball State var man direkt dåliga. Man var favoriter att segra med 35 poäng, det blev 24-16. Lika uselt såg det ut mot Vanderbilt där det blev seger med 5 poäng! 22-17! Genant uselt spel och även om det fanns ljusglimtar i defensiven var offensiven bara dålig. Då bytte man QB och det var dags att konvertera uppfattningen om laget.

Ian Book

När Ian Book kom in som starter i match 4 som var mot Wake Forest hände något. Istället för att spela jämnt mot ett mediokert gäng som man gjort mot Ball State och Vanderbilt så levererade man en utklassning. Med en completion rate stabilt över 70 procent i sina tre matcher som starter har Book kastat 8 touchdowns och bara en interception. Han kastar runt 300 yards per match och kan springa in nya försök om han vill också.

Nytändning

Som vanligt är i amerikansk sport fick hela laget en nytändning av Books spel. Det ser plötsligt bättre ut på marken, O-line kämpar lite extra och försvaret är även de tända till max. Svenskamerikanske linebackern Jordan Genmark Heath hade 4 tackles mot Wake Forest och 1 mot Virginia Tech. Mot Virginia Tech var defensiven riktigt bra, vi trodde stenhårt på Hokies, men istället klev Fighting Irish fram på båda sidor av bollen.

Oslagbara

Notre Dame är Independent och då gäller det att ta i lite extra när man planerar säsongen. Notre Dame har slarvat lite där, men har iallafall lyckats slå tre rankade lag. De sex kvarvarande matcherna kommer att vara skrattmatcher för laget, iallafall om man inte återfaller i synderna från Ball State. Pittsburgh är man väldigt mycket bättre än, Navy är dåliga i år, Northwestern ingen riktig utmanare och Florida State är ett skämt i år. Syracuse har överraskat positivt, men skall ändå slås lätt innan man avslutar mot USC Trojans. Att man inte möter något rankat lag down the stretch kan bli ett problem när slutspelslagen skall utses.

Ranking

För närvarande är Notre Dame rankade femma. Med tanke på kommande motstånd kommer man inte själva kunna klättra uppåt på listan. Istället får man hoppas på att Alabama (not gonna happen), Georgia, Ohio State eller Clemson fallerar under säsongens andra halva. Om West Virginia slår Texas och Oklahoma så kommer man lätt gå om Notre Dame i rankingen. Ifjol var UCF obesegrade utan att ens komma på fråga för slutspelet, i år kan det vara Notre Dame som står där och kallar sig för Champions utan titel. Knights lär dessutom även de vara obesegrade genom säsongen. Ett möte lagen emellan hade gett lagen chans till slutspel.