Premiär för basketen

Premiärkväll

Det är premiär för Collegebasketen ikväll, basket när den är som bäst alltså. Den här säsongen skall nya stjärnor vaskas fram, och vissa gamla stjärnor släckas. Fenomenet one and done, det vill säga att en ung talang kommer in i laget direkt, spelar en säsong och går sedan vidare till NBA gör att basket som sport på college av vissa anses lite onödigt. Vi håller inte med. Till skillnad från andra lagsporter betonar man i all basket här i USA stjärnorna. Det är på bekostnad av laget. Så är det även i college, men här har vi något annat istället. De starka skolorna med robusta basket-program har egna varumärken, och coacherna står väldigt ofta i fokus till skillnad från i NBA.

Vilka matcher!

Till skillnad från Collegefotbollen så startar inte Collegebasketen med ett stort antal ickematcher när skolorna får pröva sig fram taktiskt. Nej här är det allvar på direkten, främst genom ESPNs Champion Series som ikväll visar Kansas mot Michigan State och Duke mot Kentucky. Bättre än så här blir det inte och kvällen bjuder även på ett antal derbyn och supermatchups som Florida mot Florida State, BYU mot Nevada, La Salle mot Temple och North Carolina mot Wofford för att ta ett axplock ur högen. 61 matcher blir det totalt, vi är nöjda om vi kan se merparten av fyra!

Säsongens favoriter

Vilka ska man hålla ögonen lite extra på i år då? Svaret är enkelt, Duke. Det impopulära laget har ett gäng topprekryter som ska bli riktiga spelare i Coach Ks omvårdnad. R J Barrett är superstjärna redan innan han spelat en minut och 18-åringen som väger 91 kilo fördelat på 201 gängliga centimeter ska bli mycket spännande att se. Barrett spelade för Canada i U19, vann guld och blev MVP. Zion Willamson är en lika imponerande freshman, dock tyngre med 129 kilo på 201 centimeter. Duke har, iallafall så här innan säsongen, de två bästa freshmens som finns.

Kansas är dock mångas favoriter till segern i år. Dedric Lawson visade i Memphis att han tillhör den absoluta eliten och nu är han klar för att spela för Kansas. Ambitionerna är mycket höga för laget.

Kentucky har valt att inte bara satsa på freshmen i år utan fortsätter med lite sophomores. Även Gonzaga har kvar många spelare och blir spännande att se i March Madness med deras erfarenhet. Purdue kommer ha en MVP i Carsen Edwards, men räcker knappast hela vägen.

Säsongens skrällar

Marquette och Syracuse nämns tidigt på hemsidor om collegebasketen befolkade av yngre mer analytics-drivna fans. Programmen är alltid bra, men i år kan man vara mogna att utmana de mer kända lagen. St Johns visade i fjol att man kan slå alla lag, blir inte underskattade lika mycket i år, men är ändå ett lag som kan skrälla då man återfår många spelare. Nebraska ska tydligen kunna vara bra i Big10 och det kan räcka en bit.