Rivalry Week

Thanksgiving markerar också att det är Rivalry Week inom Collegefotbollen. Redan vid lunch idag är det Commonwealth Cup, dvs en match mellan Virginia och Virginia Tech. Det är faktiskt förstaplatsen i ACC Coastal som står på spel och det överraskar då framförallt Virginia har höjt sig en del. Cavaliers är traditionellt ett basketprogram och få stjärnor i high school football vill till ett program där man står i skuggan av jättar (bokstavligen, basketgrabbarna i Cavs är mellan 215 och 203 centimeter).

Hokies har ett av landets bästa försvar och vi har svårt att se hur Cavs skall kunna rå på det. Man har nollat Georgia Tech och Pittsburgh i de senaste två matcherna och offensivt superstarka Wake Forest höll man till 17 poäng. Man var ytterst nära att spöa Notre Dame. Det är klasskillnad mellan lagen och för den som är intresserad av betting är det en supermöjlighet att få Hokies -2.5. De borde vinna med minst en TD och frågan är om Cavs ens får över 14 poäng. För Cavs talar att man har hemmaplan samt att man alltid höjer sig enormt i det här Derbyt. Visserligen har Cavs aldrig slagit Hokies när man spelat i ACC (sedan 2014), men det har varit täta matcher trots att Cavs på förhand varit klart sämre.

På lördag går temperaturen upp rejält – och särskilt då i Ann Arbor, Michigan som i år står som värd för The Game. The Game är hatmötet mellan Ohio State Buckeyes och Michigan Wolverines.

Wolverines har 58 segrar mot Buckeyes 50 segrar och 6 gånger har det blivit oavgjort. Lagen har alltså 114 möten! The Game har spelats sedan 1897, där har ni en fråga till svenskar som inte fattar att den här sporten är anrikare än rundbollen på många sätt!

Buckeyes hade en coach, Woody Hayes som aldrig nämnde Michigan vid namn. Det inkluderade även delstatsnamnet. Han kallade Michigan “the state up north.” ESPN berättar att när Hayes var ute och scoutade spelare i Michigan åkte han över till Ohio för att tanka – Han ville inte stödja Michigan med skattepengar!

Matchmässigt är Buckeyes klart bättre och Jim Harbaugh är en överskattad coach (precis som sin bror i Baltimore). Harbaugh har förlorat alla matcher mot Buckeys och trenden lär fortsätta trots hemmaplan. Wolverines kommer att försöka sakta ned matchen medan Buckeys bara kommer ösa på. Justin Fields har kastat 33 TouchDowns och endast 1 INT. Han har sprungit in med 10. Lägg till att man har landets bäste Linebacker i Chase Young. Det blir inte lätt för Wolverines och vi räknar med att Shea Patterson får bita i gräset många gånger den här matchen. Linjen ligger bara på minus nio. Det här tar Buckeyes med mer än så.

3.30 är det dags för Iron Bowl. Iron Bowl är mötet mellan Alabama Crimson Tide och Auburn Tigers. Lagen har mötts sedan 1893 men har haft några uppehåll. Ställningen just nu i Iron Bowl är 46 segrar för Bama och 36 för Tigers. En match har slutat oavgjort.

Rivaliteten är djup och efter en seger för Tigers förgiftade Bama-fans en park med särskilt stora träd där Tigers-fansen brukade fira segrar. Den skyldige åkte fast och satt i fängelse i tre år!

Bama är klart bäst, men skador gör att man bara är favoriter -3.5. Det här är ingen match man kan lita på då Tua Tagovailoa inte är med. Risken finns att hela Tuas karriär har gått till spillo även om de senaste rapporterna säger att han kan vara på benen lagom till draften. Ersättaren Mac Jones har som tur var för Bama varit ruskigt bra i två matcher. Han är 28 av 34 för 510 yards. 6 TD och ingen INT. Det har dock varit mot mediokert motstånd och Tigers kommer göra allt för att döda Bamas slutspelsdrömmar.

Andra matcher man inte vill missa är dagens Apple Cup mellan Washington State och Washington. På lördag är Louisville mot Kentucky en höjdare och i Oklahoma ser vi Oklahoma State mot Oklahoma. Här lär det inte saknas Touchdowns om vi säger så.