Amanda King – Svenskan bakom Red Sox framgångar

Amanda arbetar i ur och skur. Foto:Matt Thomas

I dag är det Opening Day och det är dags för baseballsäsongen att starta upp i USA. Det är “big business” med tv-kontrakt för miljarder och under försäsongen har flera spelare skrivit rekordkontrakt. Stjärnor som Bryce Harper och Manny Machado var free agents och lyckades båda få kontrakt värda över 300 miljoner dollar. Det föranledde Los Angeles Angels att förlänga kontraktet med sin superstjärna Mike Trout som får en lön på 426 miljoner dollar! Trout, som är 27 år har “bara” fått 117 miljoner dollar hittills i sin karriär. Totalt kommer Trout garanterat att tjäna över 500 miljoner dollar under sin karriär!

Baseball är en av världens största sporter med en enorm popularitet i USA, Japan, Korea och även i länder som Kuba, Dominikanska Republiken och Venezuela. I höstas korades “världsmästaren” som segaren i den amerikanska ligan, MLB, Major League Baseball, blygsamt kallas. Det var Boston Red Sox som tog hem mästerskapet, och laget står väl rustat för nya framgångar. Bakom framgångarna står en svenska, Amanda King.

Foto: Matt Thomas

I en traditionellt manlig miljö tillhör det inte vanligheterna att kvinnor är med och arbetar. En svensk kvinna är dock inblandad i Red Sox framgångar. Hon jobbar – bokstavligen – med markservice, men kanske inte den du först tänker på.

Amanda King föddes i Connecticut 1990, men flyttade till Lidingö under 2000 talet. Sport, och framförallt hästsport, har alltid varit ett stort intresse och efter ett antal år med stalljobb över hela världen hamnade Amanda på Hawaii där hon läste Psykologi. Det blev dock snart en flytt till Boston och University of Massachusetts. Boston är en stor sportstad och Amanda har alltid varit särskilt intresserad av sportpsykologi vilket ledde till en ansökan hos Red Sox. Amanda fick jobbet och började bokstavligen på marken – med “the Grounds Crew”.

Jobbet är alltså väldigt praktiskt, det handlar om att ta hand om anläggningen och framförallt planen. Allt måste vara i toppskick till matcherna och det är bara att jobba på och se till att man alltid är redo att hugga i. Som ensam tjej fick man väl visa direkt att man var bra på att jobba och jag blir ju igenkänd, säger Amanda.

En baseballsäsong är 162 matcher lång, det är alltså hela 81 hemmamatcher plus massor av olika andra events som händer på arenan, den klassiska Fenway Park.  Det är kanske inte det mest flashiga arbetet man kan ha i sportvärlden, men man är med och bidrar på ett väldigt konkret sätt till lagets framgångar.
– Det har varit många nya ansikten att lära sig senaste året, då laget hade en ny manager. Det är inte så att vi håller på och pratar med spelarna, ber om autografer och så utan vi håller det professionellt. Jag hälsar på han som är bullpen-coach, det vill säga den som sköter om de pitchers som inte startar matchen utan kan komma in som avbytare, berättar Amanda.

Amanda förklarar också att de stora stjärnorna inte alls är otrevliga utan att det är en väldigt skön stämning som hjälpt laget framåt. Den bäst betalde slagmannen i laget är J.D Martinez, känd som Just Dingers Martinez för att han slår många homeruns, och han tjänar strax över 200 miljoner kronor om året vilket han kommer att få de närmaste fem åren. En miljardär inom kort alltså och ändå är han lågbetald jämfört med lagets bäst betalde pitcher, David Price, som tjänar 282 miljoner kronor varje år och har ett sjuårskontrakt.

Den framgångsrika organisationen vet att ta hand om sina anställda. När det var dags för World Series, då Boston Red Sox skulle möta Los Angeles Dodgers i bäst av sju matcher, chartrade Red Sox ett plan och flög alla anställda som jobbat över ett visst antal timmar för laget till Los Angeles. Med på planet var Amanda och det var förstås en underbar upplevelse att vara där och hejja fram sitt lag.

när jag såg chris sale komma in för att kasta på slutet visste jag att vi skulle vinna


– Det var en ganska overklig känsla när man väl var på plats i Los Angeles. Jag fick reda på det samma vecka och sedan var det bara att hoppa på ett chartrat plan. Att det dessutom var så att vi hade chans att vinna gjorde det hela än bättre förstås. Det var en riktigt bra känsla under den femte matchen och när jag såg Chris Sale komma in för att kasta på slutet visste jag att vi skulle vinna, berättar Amanda.

Vi på USSportsnerd önskar Amanda all lycka till i framtiden och kommer hålla ett extra öga på planen om det skulle börja regna.

Planen måste skyddas vid regn. Foto: Matt Thomas