Astros drar på sig baseballgudarnas vrede

Astros är bra, enligt många bäst i baseball. Man har gett sig själva cred för att vara det lag som är ”most analytics driven” i baseball. Detta trots att man byggt laget med sjukt bra och dyra pitchers och faktiskt är mer konventionellt byggda än många andra lag.

En sak som bevisar detta är att Astros inte tror på Intentional Walks. I en artikel på The Athletic visar Posnanski att Astros inte gett en enda intentional walk i år. Man argumenterar att dessa har ett negativt värde och därför alltid skall undvikas. Vi som kan baseball vet att det är snick snack från big data nördar som inte är torra bakom öronen. I Game 2 mellan Nationals och Astros visade det sig att Hinch håller med oss. Vad han inte visste var att det skulle göra baseballgudarna arga.

Efter en säsong HELT UTAN intentional walks befinner sig Astros i en prekär situation. Verlander har precis låtit pitch 100 lämna arenan och Nats är upp 3-2. Ingen panik egentligen. Man vet att Strasburg är ”done” och vi är i sjunde. Nu blir det en walk till Robles av en uppenbart trött Verlander och in kommer Pressly. Pressly är tagen av stundens allvar och det kommer en walk och en sacrifice bunt. Upp kommer Tony Two Bags, Anthony Rendon, en MVP kandidat i år. Pressly får fortsätta. Man ger inte upp intentional walks även om det skulle vara en självklarhet för de flesta andra lag. Det fungerar. Flyout.

Nu kommer den unge hjälten Juan Soto upp till plattan och makadammet ryker så mycket att Hinch signalerar för en intentional walk! Det här är så galet att man inte fattar någonting. Om man kollade World Series utan att ha sett Astros tidigare tycker man inte det var något konstigt. Men nu slängde alltså Hinch all Analytics i papperskorgen och lät Juan Soto avancera en bas.

Hinch vet uppenbarligen inte att baseballgudarna inte gillar att man har andra gudar.

Kendrick scorade en. Cabrera två till. Wild Pitch och Zimmerman fick in två. Godnatt!

Det blir spännande att se Hicks manövrera Nationals lineup imorgon fredag och för den som inte vet det är vi där strax under Scoreboard. Att Hicks var lagkamrat med Rodney i Detroit 2003 var annars bästa faktan igår!