Athletics at Astros

Idag visar Viaplay Oakland Athletics mot Houston Astros och första pitchen kastas tio över åtta svensk tid. Astros är titelförsvaren som återigen har ett bra år, nu har man haft ett vinnande lag i fyra säsonger (alltså fler segrar än förluster under säsongen) och laget är till stor del intakt. Athletics å sin sida är laget i rebuild som är överraskande bra och man har 52 segrar och 41 förluster hittills i år.

Det är årets 13de match mellan lagen, Oakland har tagit 3 segrar mot 9 för Astros. De värsta siffrorna är 11-0, 16-2 och 13-5 alla till Astros. Statistikmässigt över hela säsongen leder Astros i alla kategorier utom en, Home Run, där A’s faktiskt gjort fler än Astros.

Vad ska man hålla utkik efter under matchen?

Viktigast idag är Oaklands starting pitcher, Trevor Cahill, som hade en bra början på säsongen innan han blev skadad. Han har bara gjort åtta starter och startade senast i början av juni. Risken för ringrost är stor, mycket stor. När Cahill kastade mot Astros i början av säsongen gav han upp 3 runs på 7 innings, en klart godkänd insats, särskilt mot Astros. Cahill har ett bra command och ger i princip aldrig bort över två walks per match. Håller Cahill stilen efter skadan så kan den här matchen bli spännande, minsta lilla darr så blir det storstryk.

Den som inleder på kullen är hemmalagets Charlie Morton. Den väldige Morton är strax under två meter och väger in på 106 kilo. Han har aldrig varit bättre än i år och har ett ERA på 2.83. 11 W har han och bara 2 L på 18 starter. När Morton har en dålig dag ger han upp fem eller sex runs, det har hänt två gånger och medianen ligger på 1.5 runs. Det betyder att i hälften av alla starter ger han upp 0 eller 1 run.

Morton kommer börja kasta mot Martini, Semien och Piscotty i A’s. Det är stor sannolikhet att det börjar med 3 up, 3 down, det vill säga att ingen når bas. Det innebär isåfall att lagets stjärna. Khris Davis slår först i andra inningen. Davis slår nämligen fyra idag och hotar alltid med HR. Det är svårt att pitcha till honom så han drar många walks också.Formen är fantastisk på Davis och han får garanterat minst en hit. Frågan är hur långt det räcker. Man kan hävda att Jed Lowrie är lagets bäste spelare, men han vilar idag vilket förstås är ett gigantiskt avbräck.

I Astros ska man kolla närmast på stjärnan Altuve, en liten kille på andrabas som slår trea. För laget är det viktigt att Springer och Bregman kommer ut ofta på bas så att Altuve kan bättra på sin RBI (runs batted in) på 44. Lagets Designated Hitter (inga defensiva uppgifter) är Evan Gattis. 193 centimeter och 122 kilo tung är det svårt att missa den här bjässen. Han slår sexa, det är alltså meningen att Altuve tömmer baserna och så kommer Gurriel och Reddick ut innan Gattis slår. Gattis har ingen jätteform och slår ut sig oftare än han får en träff.

Algoritmerna säger att matchen kommer sluta 3.4-4.5 eller 3.7-4.8 och i Vegas tror man att det blir 8 runs och har Astros som stora favoriter. Vår analys är att matchen beror väldigt mycket på vilken Cahill som dyker upp. Är han inte 100 blir det säkert storstryk och då blir det klart fler än åtta runs. Är han däremot bra så ligger det närmre att tro på 3-2 eller 4-2 och vilket lag det är som vinner är då ovisst. Pga att Lowrie är borta och att Cahill inte startat på länge vill vi dock ge de första scenariot störst sannolikhet.