Att våga slå först

Många baseballspelare och fans prisar tålamodet. Man måste våga vänta och då pratar vi oftast om att man väntar på rätt pitch.

Årets mest framgångsrika lag, Boston Red Sox, gör dock tvärtom. Missnöjda med sin produktion i fjol skred man till verket. Det var dags att bli mer aggressiva och ägaren John William Henry II var direkt inblandad i den här beslutsprocessen. Att våga slå först, till och med på första pitchen, leder till en större försiktighet hos motståndarna över tiden och kan utnyttjas.

Fantastiske Mookie Betts slår rekord efter rekord vad gäller Home Runs och Steals. Han förbättrar sig stadigt och har i år ett WAR på fantastiska 10.6 efter att ha ändrat sin approach.

Bets, och hela Red Sox har blivit aggressiva. 2017 var man sist i MLB vad gäller Home Runs med 168 stycken och analytics undrade varför. Det visade sig att laget bara slog på 60 procent av alla pitch som gick i Strike Zone,också det sämst i MLB och det fick Front Office att reagera. Alex Cora togs in på villkor att han skulle ändra detta och skred till verket direkt. ”Disciplined Aggression” kallar Cora det, enligt ESPN.

2017 slog man på 20 procent av alla first pitch. I år är man närmre 30. Det fungerar. Betts OPS på plate appearances som avslutas efter en pitch ökade med .262! Betts faller nästan aldrig behind in the count och hela laget slår nu på över 68 procent av alla strikes.

En delförklaring till att det gått så bra att ändra approach för Red Sox är att man även fått in en ny spelare.Just Dingers Martinez var inte med i Red Sox i fjol och han har alltid varit aggressiv. JD har en OPS på 1.639 i at bats som avslutas efter en pitch!

Att vara mer aggressiv borde kunna skada lagets träffsäkerhet. Red Sox ligger dock trots förändringen trea i MLB vad gäller contact rate bakom Indians och Astros. Man har i år slagit på 29.9 procent av alla pitchar utanför zonen, ifjol var det 29.5. Ingen större skillnad alltså. Just Dingers slår på 33.1 utanför, 76.5 i zonen. Han når kontakt på 58.6 utanför och 83.4 i zonen för 41 HR. De siffrorna kan jämföras med Mookies som ligger på 20.0 och 57.4 respektive 70.5 och 92.9! En gissning är att om fler lag skulle se Mookie som en power hitter så skulle han inte få så många strikes. Nu får han 42.6 strikes till sig, Bryce Harper får 38 procent och har nästan lika många homers.

Mookie är rätt bra på Rubik’s Cube också

Baseballen har mycket följa john i sig. Vi tror att fler lag kommer anpassa sig och det gör det än viktigare att ha satt sig i sin soffa när första pitchen kommer.