Big Swede

Hade pappa hetat Anders Kallur, hade han varit lika känd som systrarna Kallur, hade pappa hetat Olle Goop hade han varit lika känd som Björn Goop. Antalet hockeyfamiljer från Leksand är för många att rada upp. Jakob Syrén är från Sveriges största baseballfamilj genom tiderna, men är han känd? Nej, men det kommer snart ändras. För lovande är det minsta man kan kalla den gigantiske 20-åringen från Dalarna.

Baseball är en liten sport i Sverige, men här i USA är den störst (eller näst störst beroende på vad man mäter, tittarsiffror eller utövare), och i princip alla utövar den från en riktigt låg ålder. Första handsken får många när dom kan gå och att bara vara ute och kasta på ens backyard är något väldigt många gör. Så är det inte i många familjer i Sverige, förutom hos familjen Syrén då.

Jakob visste tidigt vart han ville komma, landslagsmeriterad tidigt fick han se världen. Han förstod snabbt att han kunde bli något, och ville bli något.

– Jag har spelat rätt mycket annat, jag är ju från Leksand så hockey förstås. Basket var något det gick bra i, jag var ju lång, men trots ett landslagsläger i 14/15 årsåldern fastnade jag inte för sporten. Det var baseball jag ville syssla med och i Leksand hade jag alla möjligheter att utveckla mig, det är Sveriges bästa och anrikaste klubb, jag skulle kalla den Sveriges Yankees.

Det är inte bara Jakob som spelar, det är bror och kusiner, mor och far, hela familjen är aktiva på ett eller annat sätt och när Jakob andas att en förfader var med och tränade med laget som spelade en uppvisningsmatch i OS 1912 mot USA blev vi eld och lågor, men det får bli en separat artikel.

Som den jätte han är kallas han för Big Swede och det förstår man ju när man vet att Jakob mäter in på 204 centimeter. Självklart en enorm fördel om man som Jakob är pitcher och lyckas ha motoriken med sig. Fastballen går i 85-88 miles per hour och toppar 89, men Jakob har hela fem olika kast vilka han är effektiv med vilket imponerar. Och imponerar gör han. Efter en resa till USA med skolan (baseballinrikting) kunde Jakob välja och vraka mellan olika skolor och han hamnade på San Joaquin Delta College, där han nu spelar för Mustangs, ett av de bästa lagen i Junior College. Det är fler svenskar som gått där, men ingen har kommit vidare i baseballsystemet. Jakobs mål är att ändra på det.

Först måste han dock rehabiliteras. Det är otroligt påfrestande för ligamenten att kasta och Jakob har redan varit tvungen att göra en så kallad Tommy John surgery.

– Det gör rejält ont, och har gjort det ett antal år. I Sverige förstod man sig inte på mina problem, men här har man direkt snappat upp det och jag opererades 27 april. På grund av skadan har jag varit redshirt hittills och jag kanske kommer bli medical redshirt ett år till. (En redshirt spelar inte under en hel säsong, men det förlänger tiden man får vara där). Jag hoppas sedan kunna spela ett år eller två och sedan bli draftad.

Målet finns alltså där, studierna är också med, men i bakgrunden. Jakob har sin major i Historia, men är rak med att det knappast är ett karriärval. Nej karriärvalet är pitcher. I Sverige var han starter, men här i USA ser det ut som att han blir reliever, kanske till och med closer. Han har en bra fart på bollen, men framförallt mycket rörlighet och han kan kasta den riktigt låg för groundballs utan problem. Curveballen har han ett fantastisk command över, det vill säga att han har en bra precision över den och hans 2-seam fastball rör sig överallt och är väldigt svår att träffa. Det finns förstås mycket att lära och det är ju därför han är här.
– Ja även om jag känner att jag är minst lika kraftfull och atletisk som många av mina lagkamrater är det så att jag inte kan slå deras rutin. Dom har spelat så mycket mer och det gör att man inte får något gratis här utan måste kämpa hela tiden för att inte slås ut.

Att Jakob är målmedveten, det framgår, och att han har talangen och utseendet är ställt utom allt tvivel. Jakobs idol i baseballvärlden är den väldige pitchern Randy Johnson (208 centimeter)och det kan man förstå. Det är aldrig fel att drömma och skulle Jakob komma ens i närheten med sitt kunnande kommer han att vinna ära och berömmelse och helt säkert öppna ögonen för många i Sverige över världens bästa sport, Americas favorite pastime, baseball. Ett kontrakt i major league ligger än så länge långt borta, men väl där snittar en pitcher 30 miljoner kronor om året!

Det vi skrattar åt under intervjun är när Jakob försöker förklara att han normalt skyr rampljuset och försöker låta som att han kanske är lite blyg. Valet att bli pitcher tvingar ju en ut i rampljuset inning efter inning och man måste älska uppmärksamheten, och klara av den när det går dåligt, för att överleva som pitcher. Vi tror att Jakob Syrén har alla möjligheter att överleva i den här världen och vi kommer följa honom hela vägen fram tills han når sitt mål.

Stay tuned