Defense i finalerna

Fielding är viktigt

Vi hoppas att ni läste vår förra artikel om finalerna i American League och National League. Tack för det beröm vi fick, men det vore ju inte 2018 utan att vi fick höra något negativt också. Varför skriver ni inget om defense, sa nån gammal get. Fielding är alltid det viktigaste i playoffs , bräkte någon annan. Åter en annan skrek – Verlander! Fnys! Minns ni inte när Pandan krossade honom.

Vi lägger oss platt på marken och plockar upp FanGraphs igen och ser om vi kan hitta något intressant att skriva om.

American League

Defensivt är det ingen snack om saken i kampen mellan Red Sox och Astros. Mookie Betts har hela 20 DRS, Defensive Runs Saved vilket tillhör den yppersta eliten. I lagens lineup är Ian Kinsler, också Red Sox, två med 10 i DRS. Catchern Aldonado är bäst i Astros, men han ligger långt efter även en sådan spelare som Benindenti. Tittar vi på lagstatsen ser det dock sämre ut. Framförallt är man hypersvaga på 3B där man ligger på -17 splittat mellan Devers och Nunez. Vi vill också påpeka att Sandy Leon som catcher är en mästare på att få tvekasamma strikes called.

Det som Astros gör bra i defensiven är shifts. Man är särskilt effektiva mot shifts mot högerhänta, vilket är ovanligt. Springer som CF är också väldigt svagt, klart under medel i ligan, men han kan även spela RF där han klarar sig bättre.

Tittar man på UZR (As many of you already know, UZR is an advanced defensive metric that uses play-by-play data recorded by Baseball Info Solutions (BIS) to estimate each fielder’s defensive contribution in theoretical runs above or below an average fielder at his position in that player’s league and year) ser man att Red Sox är överlägsna Astros vad gäller fielding, en stor hjälp om man är något svagare på sin pitching. Red Sox har stoppat 36 runs över medel, medan Astros ligger 12 runs under medel.

National League

Fielding har inte varit Dodgers styrka i år, med UZR ligger man 22 under medel medan Brewers har fantastiska 25 över. Tittar vi på DRS är siffrorna 80 respektive tre. Inga spelare når topplistan, men både Barnes och Grandal är bra som catchers.

Förklaringen ligger i Lorenzo Cain som har helt formidabla stats för Brewers och bär nästan hela försvaret själv. På 231 bollar i sin zon tar han 214 och han har dessutom 86 plays out of zone. Yelich har riktigt bra stats vad gäller att fånga svåra bollar, men armen är bedrövlig. Broxton har fina stats, men petar ju inte Cain och Tyler White är värd ett eget kapitel som vi väntar med att skriva lite. Sällan har en spelare varit mer underskattad genom sitt baseball-liv.

Tittar vi på defensiven är det lätt att tro att Dodgers kanske är lite sloppy. Lätt att bli när man har en sådan stark pitching som första försvarslinje. Brewers är bättre fielders som helhet, men att man startar Gio Gonzalez känns som ett recept för undergång.

Pandan

Allas vår älskling Pablo Sandoval var en gudabenådad spelare i början av sin karriär. Vi har skrivit om honom förut, men det var länge sedan då Pandan inte är i rampljuset ofta nu för tiden. (han finns i fler artiklar, men vi orkade bara länka en) Den bästa matchen Sandoval spelat kom 2012, i World Series 2012. Sandoval blev utsedd till MVP i World Series efter detta. Tänk på det när ni skrattar åt Pandan! I game 1 möter Pandan ingen annan än Justin Verlander, så här gick det.

Astros fansen kan sedan komma ihåg att Verlander är 14-1 i september + oktober för Astros med ett ERA på 1.80!