Nats clearar waivers

Efter den kanske sämsta insatsen i mannaminne av ett favorittippat lag har nu Nationals dragit proppen och säljer spelare hej vilt. Att inte sälja innan deadline, när man kunde få betalt, var ett fatalt misstag och det är svårt att se hur GM Mike Rizzo ska kunna få sitta kvar efter den här katastrofen. Man har verkligen gjort baseballgudarna illa. Man sparkar den fenomenale managern Dusty Baker efter två kanonsäsonger för att man vill gå längre i slutspelet och tar istället in en rookie, Davy Martinez, som inte har någon guts utan vill vara kompis med sina spelare. Till synderna hör även att släppa Jayson Werth och att laget skämtsamt trodde man skulle nå 100 segrar efter att ha börjat bra första veckan…

Laget underpresterar över hela linjen och skyller på skador, trots att lag som Yankees, Astros och Dodgers har en mycket värre skadesituation. Att släppa iväg Wilson Ramos som har ett MVP-år som catcher för att satsa på dyra föredettingen Matt Wieters var ett annat rejält misstag av klubben. Nu sålde man Daniel Murphy, som faktiskt inte underpresterat sedan all star breaket och Matt Adams fick också gå. Kvar finns Bryce Harper, men även Bryce lämnades på Waivers häromdagen.

Det är vär att försöka förstå systemet med Waivers. Efter 31 juli är det slut på non-waiver transactions och fram till 31 augusti kan affärer göras efter att spelare placerats på waivers. Efter 31 augusti får spelare inte sättas upp på 40 manna truppen vilket gör att man i praktiken blir obrukbar. Många spelare sätts på waivers i augusti, klubbarna vill gärna se hur intresset är för sina spelare. Det funkar så att en spelare sätts på waivers och när ett claim på spelaren lagts av en annan klubb har klubben med spelarens kontrakt 48 timmar på sig att göra en affär. Eller låta spelaren gå till den claimande klubben utan ersättning, då tar den klubben över kontraktet rakt av. Ett sista alternativ är att dra tillbaka spelaren från waivers. Det var alltså det sista alternativet som Nats gjorde med Harper då Dodgers claimade honom, men inte ville betala något meningsfullt. Om man sätts ut på waivers igen kan det inte dras tillbaka. Skulle en spelare inte bli claimad off waivers så kan spelaren sedan säljas utan restriktioner.

Nationals satte även ut Matt Wieters, Mark Reynolds och Gio Gonzalez på waivers, alla tre blir free agents i år och är knappast spelare klubben vill fortsätta slänga pengar på efter en katastrofsäsong.

Spelare som clearat waivers redan är Adam Jones, Curtis Granderson, Lucas Duda och Logan Forsythe för att nämna några och Giants har satt McCutchen på waivers. Det finns alltså en hel del bra spelare tillgängliga där ute för klubbar som forsatt anser sig med i slutspelsmatchen.