NL East reser sig

NL East har varit bra ett tag nu, eller rättare, man är ofta bra då storhetstider för Braves och Phillies kommer och går. Nationals har varit på topp ett tag och MEts har varit utmanaren. Problemen för Nats har varit deras bullpen som aldrig matchat deras starting rotation, men den detaljen börjar fixas till (minus skador). Istället har man nu problem med offensiven och trots en bra rotation vinner man inte tillräckligt många matcher.

Baby Braves har kanske fula dräkter i sitt töntiga försök att distansera sig från sitt namn och sin historia, men bra är man. Atlanta har ett spännande lag och med en sådan här offensiv behöver bara ens rotation överraska något positivt och det har man gjort. Albies, Freeman, Markakis har varit grymma och Inciarte är duglig som leadoff. ”Stjärnan” Dansby Swanson kan ibland få en vilodag och spela från bänken. Allt ser bra ut för Baby Braves som har en radda spelare mellan 20 och 25 redo för storspel framöver. Frågan är dock om vi inte är mer imponerade av Phillies. Phillies smyger under radarn just nu, men har ett bra lag och grymt mycket pengar att spendera för att bli bra när man vill.

Kväkarna (Quakers) har utnyttjat sin rebuild på ett bra sätt och en ny storhetstid lär komma inom en hyfsad snar framtid. Bland armarna kommer Eflin och Nola bara bli bättre och bättre. Arrieta var en lysande addition till ett bra pris. Vi gillar både Nick Williams och Scott Kingery, två lovande positionsspelare. Maikel Franco är fortfarande bara 25 år och Rhys Hoskins är grym. Att man riffade in Herrera till ett vrakpris är en väckarklocka för de som trott att Phillies frontoffice sovit på jobbet ett tag. Han är 26 år och en blivande superstar. Mer värde för pengarna får man inte i MLB. Signad till 2023 för 30 miljoner dessutom baktung med buyout options. Han sluggar .5 i år och har en slash på .304/.357/.500 och hela han ser så sjukt bra ut när han kliver fram mot plattan. Lägg till åldermannen Santana (faktiskt bara 32) så hajjar man att laget har en bra blandning de kommande åren.

Nats har redan gjort bra och viktiga förvärv i bullpen för att bli en contender i år. Det är lite nu eller aldrig känsla över laget som kommer tappa Bryce Harper nästa år och som har spelare som Murphy och Zimmerman som väntar in snar pension. Spelare som Juan Soto kommer vara grymma i en rebuild och man har fantastiska pjäser att flytta i sin starting rotation. Scherzer och Strasburg är signade till 2022 och 2024 och är värda sin vikt i guld. Trea Turner kan tillsammans med Rendon utgöra den framtida stommen (med Soto) och man har redan en lovande farm med spelare som Victor Robles, Carter Kieboom, Erick Fedde i pipen.

Det är alltså inte otroligt att NL East kan bli riktigt bra om något och några år. Det enda laget med en oklar framtid är väl Marlins som man inte ser göra många rätt i sin rebuild. Det är förstås en viss sannolikhet att Nats väljer att hålla fast vid sina pitchers och hoppas på att farmen är än bättre än väntat de närmsta åren, men en krass koll på rostern visar på många hål att fylla de närmsta två åren.