Parce-que vous le valez bien, Mike!

Att internet älskar Mike Trouts kontrakt är en underdrift. Likaså att kontraktet jämfört med Bryce Harpers ligger på rätt nivå. Få saker har gjort oss så glada i baseballen som det här och i den här artikeln ska vi förklara varför. SI har bra tweetcitats nedan!

För den som är uppfödd med europeisk och svensk laganda har det inte varit lätt att gilla Bryce Harpers agerande i Washington Nationals. Att sträva efter att bli Free Agent för att kräma ur den sista miljonen dollar är unket och själviskt, något miljardärer som Harper borde stå över. Då är det skönt att Mike Trout, som med alla mått mätt är överlägsen Harper, visar att det finns andra vägar. Trout ser till sin och lagets framtid genom att förhandla fram en kontraktsförlängning på 10 år. Nu spelar han de nästa 12 åren för Angels. Mot en nätt liten ersättning på över 430 miljoner dollar skall tilläggas. Trouts kontrakt är det bäst betalda någonsin i sportvärlden både totalt och årligen här i USA.

Inte nog med att Harper bara fick hålla sitt ”kontraktrekord” i två veckor. Han har även varit ute och försökt rekrytera Mike Trout offentligt. Besvikelserna hos Team Harper/Boras (Scott Boras är Harpers agent) är många just nu. Vi har skrivit tidigare om MLB och problemen med kontrakten/själviskheten tidigare. Då är det desto mer glädjande att Toronto Blue Jays igår meddelade att de höjer lönerna för alla i sina minors med 50 procent. Vissa spelare har endast fått 1500 dollar i månaden och den som läst några böcker om hur svårt det kan vara i Minor League Baseball har ofta uppfattningen att lönesystemet i baseball måste göras om. Pengar måste neråt i systemet, från free agents till rookies och minors, men det är inte lätt att lösa den gordiska knuten. Vi kommer fila på en egen artikel om det.

Vi hade först tänkt ha med lite stats som jämför Harper med Trout.. Vi nöjer oss dock med att konstatera att Trouts WAR på 9.8 är galet bra och Harpers på 3.5 mer än godkänt. wRC+ på 135 mot 191 säger allt. Harpers star quality är förstås större, och familjen är inte beredd att bränna Harper-tröjorna än. Men saker som star quality kan försvinna, och i Philly går det fort. I Los Angeles finns det dock plats för hur många som helst och Trout är nu deras största.