Pennant-race

Finalisterna klara

Då är det klart att vi får se Red Sox mot Astros i kampen om American League. I National League blir det Brewers mot Dodgers.

Inför säsongen trodde vi stenhårt på Yankees och under säsongen blev vi mer och mer positiva till Dodgers och Astros. När Yankees stärkte upp med Britton blev vi än mer övertygade om att the Evil Empire skulle vinna i år. Red Sox ryck från Yankees i serien kändes lite överskattat, vi trodde inte att laget var så bra helt enkelt. När vi skrev den här artikeln hade vi börjat gräva i lagets storhet. Det var dock inte förens i den här slutspelsserien mot Yankees som det verkligen gick upp för oss. Alex Cora är en gudabenådad manager. Att se all aktivitet på bänken, från bänken, gör att vi inser att det är något annat vi ser än en vanlig manager. Engagemanget är på riktigt och han tvekar inte att göra okonventionella val. Aaron Boone för Yankees gjorde istället ett mycket blekt intryck och två kvällar på raken misslyckades han med att använda sin fantastiska bullpen för att istället se sin starter rasa.

AL-kampen

Red Sox kommer ha hemmaplansfördel mot Astros vilket kan komma att betyda mycket i slutändan. Red Sox har bra självförtroende efter segern över Yankees och var dominerande under säsongen. Redan 20 april hade Red Sox 98 procents sannolikhet att nå playoffs! Astros däremot kom igång på allvar rätt sent utan att vara nära att missa slutspelet.

Statsen från säsongen visar att Red Sox starters ordnade 68 W, Astros var marginellt bättre med 72 W. Här var faktiskt Indians klart bättre och laget (som nästa år får klara sig utan Chief Wahoo) fick ut strax under 1000 innings av sina starters medan Astros fick 955 och Red Sox bara 871. Astros starters överglänser faktiskt Red Sox på alla punkter, släpper färre dingers, får fler strike outs och har ett WAR på 22.5 mot 15.7.

Tittar vi på relievers ser vi samma mönster. Astros är klart bättre på alla områden, men Red Sox har fått kämpa mer. Framförallt ger Red Sox bullpen upp många walks, det gör inte Astros. Astros bullpen har en FIP på 3.14 mot 3.85 för Red Sox. Objektivt har alltså Astros både bättre starters och bättre bullpen än Red Sox.

När vi sätter namn på spelarna blir det genast intressant. Verlander, Cole, Keuchel och Morton är grymma och alla skulle gå direkt in som andreman i Red Sox bakom den stora stjärnan Chris Sale som är bäst av alla i gruppen. Price, Porcello, Eovaldi och Eduardo Rodriguez (50 innings som starter, 70 i relief) skrämmer dock inte någon även om de är stabila.

Verlander mot Sale blir en härlig matchup i första matchen, i andra blir det Cole mot Price. Vi misstänker att Boston-fansen inte vill tänka på mardrömmen som Verlander bjöd på i fjol då Sale släppte sju och Verlander två. Känslan är att det för Red Sox är en stor framgång om man kan åka till Houston med 1-1 i ryggen. Leder man 2-0 kan man knappast förlora serien.

Förflyttar vi oss från kullen och tittar på slagmännen framträder en annan bild. Red Sox träffar betydligt oftare. Lagen drar lika många walks, men Red Sox drar större fördel av det med en klart bättre baserunning. Det står 125-71 i Stolen Bases till Red Sox! Även om lagen är nära varandra i homeruns har Red Sox en bättre slugging.

Sätter vi namn på statsen så har Red Sox spelare som Mookie Betts, JD Martinez, Bogaerts, Benintendi där de två förstnämnda spelar i en egen division och sluggar .540 och .588. Ingen i Astros kommer över .500, men Bregman, Altuve, Correa och Springer har alla bra stats.

Om vi tycker att Pitchingen tippar lite åt Astros fördel så tycker vi att Batting och Baserunning är en tydlig fördel för Red Sox. Den här serien vill man inte missa en sekund av.

NL-kampen

Överraskningslaget Brewers hade inga problem att städa bort Rox i den ölstinna kampen. Nu väntar dock Dodgers och här tror vi att sagan tar slut.

Det finns ingen Starter i Brewers som kommer i närheten av att ta en plats i Dodgers Rotation. Intressant är att Brewers starters lyckats samla ihop 54 W mot 57 W för Dodgers trots att Brewers stats är minst sagt anskränliga vad gäller tex Ks och BBs. Vad gäller WAR är skillnaden 17.4 mot 9.4!

Att Chacin och Gio Gonzalez ska kunna slå Kershaw eller Ryu finns inte på kartan. Walker Buehler är mil bättre än Wade Miley och Brandon Woodruff ska inte nämnas samtidigt som Rich Hill.

Att kunna ha Kenley Jansen och Kenta Maeda (glöm inte Alex Wood) i sin bullpen gör argumentet att Dodgers kommer kasta sönder Brewers än tyngre. Brewers stjärnrelievers heter Knebel och Hader och båda är riktiga K-maskiner. Dock walkar man mer än dubbelt så många som Dodgers stjärnor gör, inte så bra om det är tight.

Vill man vara snäll mot Brewers kan man hitta några bra saker, och en förklaring till att man fått så många segrar. Wade Miley har minskat sin home run rate med hela 80 procent i år. Analytics hjälpte honom att minska ner sin four-seam fastball och istället drastiskt ökat antalet av sin cutter. Chacin har verkligen fått till sin slider i år och kastar den nu över 40 procent av alla kast, för två år sedan var den 25 procent. Sen kallar vissa den för en sinker också och vi antar att det beror på att den sjunker rejält också. Om catchern Guerra får pitcha så har man även där jobbat med att förändra de sämre kasten och satsa mer på det som fungerar.

Vad gäller batters är det superförvärvet Christian Yelich som står för det mesta av produktionen för Brewers. Lorenzo Cain är också där förstås. Moustakas och Travis Shaw har hyfsade stats, men inte jättebra och att Schoop platsar i laget är ett underbetyg. Ska Yelich/Cain kunna göra det här själva?

För Dodgers är det en helt annan historia. Machado, Puig och Turner träffar ofta och med kraft. Grandal, Pederson, Muncy och Bellinger har alla kraften, men rätt många missar drar ner statsen.

Dodgers är jättemycket bättre än Brewers vad gäller pitching. Man är även bättre vad gäller batting. Case closed.