Rox mot Cubbies

Det finns ingen som utmanar Cubs i NL Central

Hemmaplansfördel?

Det är dags för Wild Card-matchen mellan Colorado Rockies och Chicago Cubs. Skådeplatsen är Wrigley Field i Chicago där hemmalaget gick 51-31 den här säsongen. Stor hemmaplansfördel kan man tro. Vi kan dock berätta att de senaste 10 matcherna som Rockies varit på besök har gästerna tagit sju segrar. Visste ni förresten att om bollen fastnar i den berömda murgrönan blir det en automatisk dubbel. Det lär bli bra tryck ikväll och gissningsvis kommer nästan alla 42 495 i publiken hålla på Cubs. (Vi har en kusin som ser Wrigley från sitt hus, han höll på White Sox tills han flyttade in för två år sedan och bytte då lag). Wrigley Field anses rätt vänlig mot slagmän och har annars nära standardmått, dock med väldigt långa foul lines.

Pitching

Rockies har valt att starta med up and coming star Kyle Freeland en vänsterhänt pitcher som är 190 centimeter och väger in på 77 kilo. Freeland har 17 segrar och 7 förluster i år med en ERA på 2.85.

Cubs startar Jon Lester även han vänsterhänt, men nio år äldre än Freeland som är 25. Lester är stor, han väger 108 kilo fördelat på 193 centimeter. 18-6 med ett ERA på 3.32 är mer än godkänt för Lester som börjar att tappa fart i kasten och är känd för att ge upp en hel del home runs.

Det är alltså en ny stjärna från det utmanande Rockies samtidigt som Cubs startar en tröttnande, men vis, ålderman.

Vi kommer tillbaka till statsen, men kan konstatera att Freeland har ett ERA utanför Coors Field på 3.23 medan Lester har 3.71 hemma. Ingen större skillnad. Freeland har bara givit upp 6 homers borta, Lester 12 på Wrigley Field. När vi tittar på traditionella mått är det ingen jätteskillnad mellan pitchers, men en liten fördel till Freeland är det allt. Freeland är dessutom hur stark som helst mot de som slår Left. .179 jämfört med .253 för righties. Vad gäller Lester är siffrorna .273 och .246.

Batters

Slagordningen är inte klar ännu, men vi vet ändå det mesta om den. Freeland kommer cruisa förbi Murphy och Zobrist lär slå från höger. Baez slår från höger och sedan kommer Rizzo från vänstern innan Bryant använder högern. Heyward är vänster så Freeland har totalt 3 lefties innan Bote och Contreras avslutar från högern. Sett ur den här synvinkeln lär ett tungt ansvar falla på Bryant som lär slå femma.

För Lester gäller det att passa sig för lefties. Han ger upp 75 procent fler homeruns till lefties än till righties. Det bådar gott för Blackmon (L) som följs av LeMahieu (R) och sedan David Dahl (L). Resten slår faktiskt från högen hela bunten och vi räknar med att det blir Arenado, Story, Desmond, Holliday, Iannetta som pitchar framför Freeland. Kom ihåg att Blackmon är bra på att stjäla också, det lär bli några runs mot Lester och Contreras. Annars är det Story och Desmond som står för alla steals. Holliday är bakom dessa, men inte jättesäker och säkert en som man byter ut vid underläge.

Mer Pitching

Tittar vi på mer avancerad stats för kullens kombattanter finner vi att Freeland har en FIP på 3.67 Lester 4.39. Vi kan alltså säga med rätt stor sannolikhet att Freeland är den bättre pitchern. FIP mäter Fielding Independent Pitching, dvs bara faktorer som beror på Pitchern vilket är StrikeOuts, Bases on Balls, Hit By Pitch och HR. I övrigt antar man snittet. Mot lefties är Freeland 2.71 Lester 5.22 – tur för honom att det inte är många lefties i Rox! Borta är Freeland 3.41 medan Lester är 4.59 hemma.

Om man går igenom alla situationer, vilken gång genom ordningen, pitch counts och så vidare hittar man egentligen inget som Lester gör bättre än Freeland. Båda är rätt mycket bättre andra gången genom än första, framförallt lämnar Lester mängder av Walks första gången genom ordningen. En full count resulterar i ett K 30 procent av gångerna för Freeland och 25 procent för Lester, men här blir det 35 procent Walks för Freeland och bara 28 för Lester.

Sammanfattning

Det blir en otroligt spännande kväll och man ska komma ihåg att WC-formatet inbjuder till snabba taktiska kast om det är något som inte klickar från början. Bara det gör en sådan här match till sevärd, men det är inte traditionell baseball som bjuds. Att de flesta tror på Cubs håller vi hemmaplanen ansvarig för. Det är förstås inte bra att snabbt behöva resa till Chicago från Västkusten. Spelarmässigt känns lagen jämna, fördel Rockies som är något hetare och det går inte att påstå att Cubs har rosat marknaden på slutet. Senaste månaden är det bara Zobrist, Rizzo och Murphy som får godkänt och Murphy lär få problem med Freeland. Rockies har varit heta på slutet och Blackmon, Story och Dahl har varit världsklass.

Pitchermässigt är det klart man gillar Lester, men ikväll tror vi på tidig sorti för pensionären, medan Freeland lär kasta långt in i natten.