State of the MLB

En bättre säsong att vänta

Efter att en bra artikel på playball.se av Andreas Westling kändes det som att det var på tiden att prata lite baseball. Det händer inte jättemycket, men varje vecka är det en affär eller två och det signas free agents till höger och vänster.

Lag som Reds, Phillies, White Sox, Braves, ser ut att tycka att deras rebuild är klar och även lag som Cardinals, Indians, Mets och Nationals visar att man inte vill ge upp den här säsongen. Att det är en styggelse med lag som inte kan tävla tycker nog de flesta. Fansen tröttnar och överger laget om det finns möjlighet (alla White Sox fans som nu håller på Cubs är ett exempel, Orioles fans som bor nära DC går till Nationals ett annat). Lokala ratings sjunker och det har konsekvenser vi kommer återkomma till. I år är det förhoppningsvis än jämnare konkurrensnivå, även om Orioles, Marlins, Rangers, Pirates och Padres inte lär få många W i år.

Priviliged Players

First things first. Westlings artikel pekar på det faktum att vi inte verkar få några 400 miljoner dollars kontrakt för Harper och Machado, dessa 26-åriga superstars. Många spelare har gått ut på Twitter och ventat sin frustration med att de bästa free agents vi har på marknaden ännu inte fått sina ”välförtjänta” monsterkontrakt. Narrativet i media är klart. Redan förra året började ägarna via ”analytics” minska spelarnas löner och öka klubbarnas redan höga vinster. Att det är falskt bryr sig inte Mainstream Media om, fake news är också news. Att lönetaken bara höjs och höjs och att spelare och agenter lyfter extrema löner är ett faktum. Jag tror att det var Longoria som försökte hävda att baseballspelare hade slitit hela sitt liv med blod svett och tårar och därför var värda sina pengar. Fnys. Det finns miljardtals exempel på folk som kämpar hela livet utan att bli mångmiljardärer.

Allmänheten tröttnar

När vi tar oss tid och pratar med vänner och bekanta, okända sportfans, på baseballträningen inomhus, i sportbarerna och på gatorna, framkommer det tydligt att det är en ickefråga. Folk i gemen är trötta på genomkommersialiseringen av sport och just nu är girigbukar som Machado och Harper inte några som drar sympatier. Det gör inte ägarna till klubbarna heller, det är en falsk dikotomi att man skulle behöva hålla på ägarna eller spelarna. Att båda parter vinstmaximerar är förståeligt, men en sak är säker, det är inte girighet som driver de flesta ägarna. De flesta i den gruppen är miljardärer sedan länge och gör sitt bästa för att driva ett företag hyggligt.

Det som börjar hända är att biljettpriserna i storstäderna är alldeles för höga. När jag lyckas köpa 20 biljetter för 800 dollar tycker jag att jag gjort ett kap, men det är en prisnivå som irriterar väldigt många. I New York, Baltimore, Philadelphia och DC är klubbarna mest intresserade av att sälja 500 biljetter för 300 dollar per match och sedan 5000 för 150 dollar. Priserna på fjärde våningen är ”bara” 20 dollar och det är rea på många matcher. Alla får plats tycker klubbarna. Våra grannar går gärna på baseball, men man blir förbannad när det kostar 240 dollar för familjen på okej platser och sedan 10 dollar för en öl. Medelklassen har helt klart distanserats från baseballen som fortfarande säljer biljetter till överklassen och de rika pensionärerna.

TV-tittandet

Även om vi har yngre barn så har ett antal av våra jämnåriga amerikaner äldre barn. Sådana där millenials. Kidsen använder inte cable längre för att titta på tv utan vänder sig till youtube tv, sling, hulu och så vidare. Det räcker fint för all vanlig content. Det som cable dock har, och bara cable har är lokal sport. Det är här man kan se sitt lag spela 162 gånger mellan April och Oktober. De försök som gjorts av olika lag/mediabolag att paketera och sälja sitt content går inget vidare. De kunder som är intresserade har redan kabel och de som inte har det är absolut inte intresserade av att betala dubbla netflix-pengen för att kunna streama någon match ibland.

En sak man har kunnat lita på här i USA är att du om du går in på en bar så visas det sport. No matter what. Frugan hatade två saker som ny i USA, 1. att hon inte fick något glas till ölflaskan. 2. att det visades sport oavsett hur classy och fancy baren var. Nu har hon börjat tycka att det är ok att visa baseball i bakgrunden, men ber fortfarande om ett glas till ölen.

Det finns dock tecken på att fler och fler ställen tar bort tvn, sparar in på kabeln och hoppas att folk ska komma ändå. Det här kan bli jobbigt på sikt. En sport som baseball har sin grund i att den är överallt förekommande. Man spelar 162 matcher i grundserien. Det är alltid en match någonstans att visa. Alla lag har stjärnor som det är värt att stanna upp för. Är du inte van med att baseball är ständigt närvarande kommer du nog inte behålla din cable och så går ratings ner igen.

Slutsatsen

Slutsatsen blir att baseballen fortfarande är i bra skick. Den strejk som Westling varnar för kan dock snabbt göra att fallet kommer fortare än väntat. Om det är något som behövs är det halverade löner till spelare och halverade biljettpriser om du frågar mannen på gatan. Den avgrund som nu byggs upp är inte hälsosam. Det beror inte på att amerikaner inte är beredda att ge mycket pengar till stjärnor eller är avundsjuka. Nej det beror på att de flesta är väldigt fokuserade på ”värde” och även den familj som tjänar 200 000 dollar om året tycker att en öl inte är värd 10 dollar (Bud Light) eller mer. Ingen köper berättelsen om giriga ägare så länge som Bryce Harper inte avstår 10 miljoner i lön för att spelarna i Minor League ska få mer betalt. Nu ska man förstås inte ställa spelare mot spelare, men poängen är att spelarna är så priviligerade att de kommer vara svårt att få sympatier för sin ”kamp”. Snittet på Operating Income för MLBs klubbar ligger på 29 miljoner dollar, det är en väldigt bräcklig ekonomisk modell för alla utom en handfull klubbar. Tigers, Marlins och Royals förlorar en hel del pengar och är att ses som förhoppningar om en bättre ekonomisk framtid. Som det är nu går det bara riktigt riktigt bra för Yankees (ohotad etta), Dodgers, Red Sox, Cubs och Giants.

Om MLB ska överleva måste det snarare till hårdare lönetaksregler/kostnader så att mer pengar ramlar ner från de rikas bord till de klubbar som har sämre förutsättningar.

Baseballen har lyckats riktigt bra med att se till att alla barn spelar den. Nu gäller det att man inte tappar den naturliga övergången från spelare till publik. Att spelare gråter ut på Twitter över att man inte tjänar 400 miljoner dollar utan bara 300 miljoner kommer inte att hjälpa den saken.