Tonåringar i Baseball

Baseball är inte en sport för tonåringar. Visst, man rekryteras tidigt, men sedan är det ett långt harvande i olika instructional leagues och i farmsystemet, minor leagues. Vi har själva säsongsbiljetter till Bethesda Big Train som snart skall börja och det är alltid en njutning att se olika collegespelare skickas hit och dit i väntan på större uppgifter. Extremt få tonåringar anses vara så duktiga att de lyfts upp till sina klubblag i major league baseball. Till och med när man är 20 är man för ung, det är runt 22-23 år som en prospect ska göra debut om han är riktigt lovande.

Årets stora snackis är 20-åringen i Braves, Ronald Acuna Jr som 2017 gick från singel A till AAA och som Baseball Prospectus hade att slå .269/.320/.450 i MLB i år. Han har slagit .264/.333/.462 hittills med 4 home runs och 9 walks.

Acuna var alltså årets snackis, men nu är det Juan Soto som det snackas om. Det 19-åriga underbarnet kallades nyss upp till Nationals från AA Harrisburg i veckan. Debuten kom mot Dodgers och ikväll kan det bli första starten, nu mot Padres.

De senaste 16-åren är det bara åtta tonåringar som fått chansen som Soto! Mike Trout, Bryce Harper, Felix Hernandez, Justin Upton och Jose Reyes samt tre som inte lyckades så bra. Men kolla namnen igen och förstå varför Soto är namnet på allas läppar. Soto har en slashline på .362/.434./609 i minors med 22 homers och 102 RBI på 454 at bats! Han hade skadeproblem i fjol och det är skador i Nats som tagit fram honom så tidigt som han nu får chansen. Som lefty är han kanske den arvtagare som Nats behöver när Harper förmodligen försvinner nästa år. Han kallas ibland för the Dominican Bryce Harper vilket förhoppningsvis är träffande. De flesta bedömare hade Sotos debut något senare, men varför vänta på något gott? Baseballens rush-’em ruin-’em känns lätt förlegat (så känner vi nu när hoppet är högt) och varför inte skynda innan nästa skada kommer…

Vi tror han slår in sin första run ikväll mot Erlin, som visserligen är en bra lefty med imponerande låga 3.12 i ERA. Han är dock en reliever som gjort blott en start och den var katastrof och han höll inte mer än 3 innings. Vi räknar med något liknande ikväll.