En otroligt bra säsong

Basketen och NBA mår bättre än någonsin. Man hänvisar det hela mycket till ”parity” att lagen är mer jämna, men så är inte fallet. Stjärnlaget Golden State Warriors har förvisso kraschat, och i mångt och mycket är det just det som gör att ligan är roligare än någonsin.

Man har spelat ungefär en tredjedel av de 82 matcherna som den reguljära säsongen innefattar och vi har två lag som har 24 segrar. Laget som dominerar Öst är Milwaukee Buck och i Väst är det Los Angeles Lakers som toppar på exakt samma siffra, 24-4. Mycket annat är sig likt. Som vanligt är Knicks usla och tar alltid fel beslut. Wizards är långt ifrån en contender, men laget ser mer lovande ut än på länge och kan ha råkat snubbla över en riktig stjärna i Davis Bertans från Lettland. Raptors är stabila och Celtics lite bättre än väntat. Som vanligt är dock Väst den bättre konferensen. Clippers och Rockets är bra på riktigt och utmanar Lakers på riktigt. Mavs är bra också och det blir man ju om man kan spela Luka Doncic och Porzingis.

När vi skriver detta kollar vi samtidigt på Celtics at Mavericks och vi konstaterar snabbt att vi till slut fick rätt om Jayson Tatum som nu har mognat och tagit steget upp i eliten. Även om skyttet är lite sämre än tidigare bidrar han med mycket mer för laget. Kolla på boardsen han tar nu. Kemba Walker trivs i sin stjärnroll och är bättre än någonsin bakom arcen. Med Luka Doncic på bänken handlar allt om Porzingis och man blir besviken varje gång han inte har en double double.

Det som kanske är roligast i år är att både Kings och Suns inte är några strykpojkar längre. Det har tagit ett tag att vända lagen, men nu ser det äntligen ljusare ut.

Tittar man på spelarstatsen lyser LeBron med sin frånvaro. Samma sak med alla spelare i Warriors. Harden leder poängligan överlägset. Bakom är det jämnare med The Greek Freak som tvåa, Doncic som trea följd av Trea Young och Bradley Beal. Vi älskade Young i College och tycker att han har förbättrat sig rejält jämfört med sin rookiesäsong. LeBron leder assistligan och där konstaterar vi att både Trea Young och Luka Doncic tar plats på topp 5.

Lagstatsen visar på en intressant bild. I princip är det bara två lag, Rockets och Mavericks som går all-in på trepoängsskyttet. Väldigt många lag är dock klart bättre på det vilket är en fingervisning om att analytics kanske är på väg mot en liten backlash till förmån för ”traditionell coachning”.

Årets kanske märkligaste lag är Sixers. Det är snart dags att ge upp deras ”system”. Man skjuter alldeles för sällan samtidigt som man så ofta spelar ut motståndarna. Att kolla en Sixersmatch måste vara grymt frustrerande för fansen! Lägg till att Sixers är bland de värsta syndarna vad gäller turnovers vilket knappast hjälper titelchanserna.

Titeln ser i år ut att gå till Bucks. Laget är överlägset om man kollar Power Index. I verkligheten handlar allt om Giannis Antetokounmpo även om Bledsoe har en okej säsong. Brook Lopez har fått lite liv också, men Bucks utan Giannis är inte en contender utan ett lag som behöver en livboj för att hålla sig över ytan.

Det finns mycket att säga om Lakers, men det går inte att tro att laget kommer leva upp till de extremt höga förväntningarna. Det är ändå roligt att se laget, och merparten av nationen kommer hålla på Lakers, inte Bucks i slutspelet.