Giannis blir MVP

”Alla” vet att James Hardens monstersäsong gör honom till favorit att blir MVP i NBA. Det som talar mot Harden är att hans ”själviska” basket inte uppskattas i alla kretsar. Resultaten pekar mot Harden, det som talar för honom är statsen. En som flyger mer under radarn är Giannis Antetokounmpo, The Greek Freek, i Milwaukee Bucks. (ett roligt sidospår är att både Giannis och Harden ständigt anklagas för sina systematiska travels)

Bucks är ett lag som ständigt flyger under radarna trots att the Greek Freak dragit rubriker i flera år nu. Laget har en ung GM, under 40 år, som bygger laget i det tysta. Det är alltid mer rubriker och snack kring Celtics om vi håller oss till lagen i East.

Just nu toppar Bucks East, precis före Raptors, men läser man tidningarna och kollar TV är det mycket mer snack om Philadelphia 76ers ”superlag”. Sixers ligger sex wins efter Bucks och vi kan inte hjälpa att tycka att laget är sorgligt eftersatt i bevakningen. Det blir lätt så när man är i lilla Milwaukee. Vi älskar Milwaukee, men staden är som bäst under sommaren när det inte spelas så mycket basket där. Att sitta vid vattnet och dricka öl och deras galna bloody marys är ett måste. Det går snabbt att flyga till Chicago och sen är det bara att ta bilen upp en liten bit. Det är väl värt det.

Tillbaka till verkligheten och basketen. Häromdagen såg vi Bucks scora 148 på Wizards, igår förlorade Bucks mot Magic med 103-83. Skillnaden stavas Antetokounmpo och visst går det att argumentera för att Bucks är lika mycket en one man show som Rockets. Skillnaden är dock enorm på banan. Bucks har ett antal kompetenta skyttar som måste försvaras och då är det fritt fram till korgen. The Greek Freak leder dunkningsligan och mot Mavericks i fredags gjorde man 80 poäng in the paint! Giannis har en utsökt statistik som tål att vändas på åt alla håll. Han gör 27 poöng, 12.5 boards och 5.8 assist per match. Detta trots att han bara spelar 33 minuter i år.

Vid deadline trejdade man till sig Nikola Mirotic och det är uppenbart att laget ska vinna i år. Fungerar det har man råd att behålla laget, fungerar det inte har man råd att göra offensiva ändringar. Middleton, Lopez, Bledsoe och Mirotic blir alla free agents och känslan att det är i år det händer är uppenbar även om inte media hajjat än.

Fortsätter framgångarna i år, vilket vi är övertygade om att de gör om Giannis är frisk, då blir det en förstaplats i East. I det läget blir det svårt att välja Harden som kan komma femma eller sexa med Rockets om det vill sig illa. Vi noterar en viss dissning av Harden bland de journalister som röstar, det som talar emot The Greek Freak är att man inte pratar om honom lika mycket. Det är dags att ändra på det nu.