LeBron till Lakers

Om man är en gnutta intresserad av NBA har man inte missat att världens bäste spelare, LeBron James, flyttar från Cleveland Cavaliers till Los Angeles Lakers. Lakers är en traditionell stormakt i basketen som kanske är det lag som kan putta Golden State Warriors från tronen.

Den mesta analysen av affären har ni redan läst på andra ställen. Vi vill lyfta fram att han med det här kontraktet kommer att tjäna 38.325 miljoner dollar om året i fyra år. Det blir 1.215 dollar i sekunden dygnet runt. Rätt exakt en svensk tia alltså!

De flesta fokuserar på om Lakers kommer kunna utmana Warriors, eller om Rockets fortfarande är värsta konkurrenten. Och så är det ju kul att Oklahoma City Thunder kommer vara hyfsat relevanta i år igen, eller?

Det som vi östkustbor kan konstatera är dock att balansen (obalansen) förskjuts ytterligare mot West. Cleveland kommer inte vara i närheten av en Conference Title och vilket lag kommer kunna utmana något lag från West. Faktum är att minst tre av västkustlagen ser ut att vara överlägsna östkustlagen och det kan ha konsekvenser på sikt. Det är ändå i Öst som folk och pengar finns och ett minskat intresse kan få ödesdigra konsekvenser på sikt. Att det är Sixers som kommer ta över Cavs mantel i år känns givet, med Celtics som utmanare och kanske Raptors. Lag som Wizards, Knicks och Nets gör det mesta fel och flera av lagen sitter fast i usla kontrakt till mediokra spelare (usle centern ian mahinmin tjänar 16 miljoner dollar om året i Washington) och kommer inte kunna värva sig till framgång.

Att LeBron försvinner från East gör konferensen mer öppen kan man hävda, men man tappar en rejäl del av sin stjärnglans och LeBron säljer biljetter.

För övrigt noterar vi att Boogie Cousins går till Warriors. Tar ett kontrakt på bara 5 miljoner, men har ju degat 80 miljoner dollar hittills i sin karriär.