Paradigmskifte i NBA?

Paradigmskifte i NBA?

Det vi ser i NBA just nu, med strax över en femtedel av säsongen spelad, väcker många frågor. Är Warriors dominans över? Reser sig Cavs någonsin igen, eller har laget landat i Clevelands förlustälskande mylla? Tittar vi på the Big Spenders så ser vi en mixad bild. Samtidigt som det inte fungerar jättebra för Thunder och Warriors går det lysande för Raptors med Kawhi Leonard (23 000 000 dollar) bredvid Kyle Lowry (31 000 000 dollar).

Överdriven rädsla

De som har panik över Warriors usla form är inte många. Snarare lyfts det fram som ett glädjeämne av många. Skadeglädje är inte unikt svenskt utan universellt. Det är skönt att se det oslagbara laget med Curry (37 000 000 dollar), Durant (30 000 000 dollar), Thompson (19 000 000 dollar), Green (17 000 000 dollar) och Iguodala (16 000 000 dollar) förlora mot mediokra gäng som Spurs och Mavs. Mot Rockets var det inte ens spännande och att torska mot Clippers? Pendeln måste väl vänt? Nej är vårt svar. De som fortsätter att betala 300 dollar per hemmamatch må vara från vettet, men att tro att de ska börja se massa förluster är fel. Dels har de flesta förluster kommit borta, dels är både Curry och Green (samt Cousins) skadade.

Warriors på golvet igen

Det vi ser nu är inget konstigt, förr eller senare kommer allt tillbaka till jorden igen, så fungerar gravitationen. På finansmarknaden säger vi att om det går upp kan det gå ner, och det fort. Det finns dock ingen anledning att tro att Warriors tid som stormakt är slut, det som hänt är att man visat sig mänskliga som lag.

Steve Kerr har bett sina spelare att hitta tillbaka till glädjen, glädjen att spela igen. Glädjen att vara på topp finns inte där just nu och det är inte konstigt efter år av segrar. Något som fått förvånandsvärt lite uppmärksamhet är att Klay Thompson har fungerat riktigt dåligt nu när Curry varit borta (då har han ändå haft en 52-poängare). Att Durant inte klarar av att leda laget är uppenbart och väntat, men Thompson förväntas kunna ta över trepoängsskyttet och har misslyckats. DEt är inte första gången Klay har en dålig period, kommer han in i det igen kommer laget slippa förlora matcher där man är klara favoriter. Sedan har vi spelare som Jonas Jerebko kommer in i Warriors och har glädje. Jonas gör sin bästa säsong någonsin och får faktiskt hela 18 minuter per match!

Övriga NBA

Vi noterar att Bucks äntligen levererar som ett topplag bakom Giannis Antetokounmpo (24 000 000 dollar). Pacers är bättre än väntat trots att vi tycker att Oladipo (21 000 000 dollar) ska kunna leverera än mer. Orlando Magic är över .500 utan några riktiga stjärnor och med skadeproblem. Man kan leverera som lag trots problem. Damian Lillard (28 000 000 dollar) är fantastisk i Portland Trail Blazers och fortsätter fungera bra med C J McCollum (25 000 000 dollar).

James

LeBron och Lakers hade det tufft i början. Många tycker James varit en besvikelse. Ändå toppar han statsen med 28.8 poäng per match. Med 6.9 assist och 7.7 boards är han en komplett spelare som fullständigt dominerar matcherna fortfarande. Kyle Kuzma och Brandon Ingram gör det bra och JaVale McGee gör det bra runt korgen. Lonzo Ball är dock under isen och verkar inte kunna bli inspirerad av LeBron. Ball hamnar allt mer i medieskugga och det är svårt att se hur 21-åringen ska kunna få igång sin karriär igen. Med skador på Rondo lär vi få fortsätta se massa Lonzo, det är bara att hoppas på att han kan lyfta sig.

Poängfesten

Paradigmskifte är ett överdrivet ord vad gäller maktbalansen i NBA. Väst fortsätter att dominera och Warriors har bara en down-period. Något som dock är ett paradigmskifte är att lagen har slutat prioritera defense. Varje match känns som en poängfest och något vi noterar är hur säkra skyttar bakom arcen har blivit bättre på att ta en step-back och skjuta från en ganska bra bit bakom arcen, men ostört.

Det har varit en fantastisk start på säsongen, nu hoppas vi det fortsätter vara lika bra.