The Unicorn, not the Brow

Superaffär – men inte Davis

Idag fick vi se en megatrade extraordinaire i NBA. Alla basketfans har väntat på nyheter inför trade deadline, men fokus har bara varit på Anthony Davis sedan han annonserade att han ville bort från Pelicans. Direkt rapporterades Knicks som en av frontfigurerna i en trade för Davis, men skulle man verkligen vilja släppa sin stjärna Porzingis? Den galet långa mannen från Lettland (221 centimeter) imponerade som rookie och utvecklades snabbt till en av NBAs superstjärnor innan sin skada. Det var svårt att tro att Knicks inte skulle hålla fast vid honom, men nu har vi facit i hand.

Porzingis, aka Unicorn, aka Zinger, aka Godzingis släpptes till Dallas Mavericks i en trade som de flesta utropar Knicks som en stor vinnare i. Affären gör att Porzingis tillsammans med Tim Hardaway Jr, Trey Burke och Courtney Lee landar hos Mavericks. Mavs släpper i sin tur Dennis Smith Jr, DeAndre Jordan, Wesley Matthews och två kommande förstarundor.

Vad hoppas Dallas på?

Mavs hoppas förstås att man i Porzingis har hittat ersättaren till Dirk Nowitzki. En ny europé som kan blir the face of the franchise och stanna länge. Risken är att förstås att det blir problem att förlänga the Unicorn. Han kan acceptera ett qualifying offer från Mavs och bli unrestricted free agent redan till sommaren 2020. Dallas måste känna sig rätt säkra på att kunna knyta Porzingis till sig en längre tid samtidigt som man också gamblar på att jätten Porzingis faktiskt lyckas hålla sig skadefri framöver. Med en rookie som Doncic och en stjärna som Porzingis kan Dallas se fram emot att bli en contender om två år. Hardaway dessutom en helt okej pusselbit för Dallas i den här affären. Harrison Barnes lär försvinna efter 2020 och då kan man addera ytterligare en pjäs till Mavericks bygge för att bli mer än en slutspelscontender. Man vill utmana på riktigt.

Det är uppenbart att den här affären är en riktig chansning av Dallas. Det finns lite för många om och men för att affären skall verka vettig. Samtidigt, det är skönare lyss till en sträng som brast än att aldrig spänna en båge. Laget har en tydlig strategi och nu är det upp till spelarna att leverera på golvet. På det golv Porzingis kanske inte ens kommer röra så ofta.

Vad vill Knicks

Knicks hymlar aldrig med att man väntar på nästa tillfälle att bli ett superlag. Man har varit lite för dåliga lite för länge för att laget ska känna sig trygga med sin ställning som en faktor i NBA. Med den här affären får man in en lovande spelare som Dennis Smith Jr, och en habil veteran som DeAndre Jordan. Framförallt skapar man sig löneutrymme att gå loss rejält på free agent marknaden framöver med 70 miljoner tillgängligt i cap space. Smith är dessutom ett tradechip för Davis om det blir aktuellt i sommar. Att man är intresserade av Kevin Durant är heller ingen hemlighet.

Man gör sig av med en stjärna och hoppas lite grann på turen att kunna skaffa sig två nya stjärnor. Som vi vet av erfarenheten är det inte alltid så lätt att man kan köpa sig till framgång. Man måste välja rätt och har turen med sig vad gäller skador och så vidare. Än så länge är det dock ingen som säger emot när Knicks utropar sig till ”segrare” i den här affären. Uppdatering. Under kvällen avslöjar ESPN att Knicks ville ha Davis, men att Pelicans absolut inte var intresserade av Porzingis.

Twitter

På Twitter var spelarna i NBA iallafall snabba att reagera på nyheten.

Fansen reagerade också.

och som vanligt hade proffstyckarna en hay day och det vimlar av hot takes på televisionen. ESPN har dock vettiga människor också.

Davis får nu finna sig att inte vara rubrikernas man på ett tag. Det gick snabbt över, men lita på att vi kommer höra mer framöver om The Brow.