Bu för Bell och Thomas

Hur skulle du känna om den målare du anställt för att måla ville ha mer pengar för att han målade så bra? Inte så bra kanske. Om han dessutom vill ha mer för att han kommer att måla bra? Än sämre. De senaste veckorna har det varit mängder av artiklar och diskussioner kring LeVeon Bell och Earl Thomas. Bell vill inte spela under sitt kontrakt och Thomas vill inte träna om han inte får ett nytt kontrakt.

Att ingångna avtal är till för att hållas är inget som dessa spelare respekterar. När olika skribenter i sin iver att vara duktiga, eller lismande för spelarna så respekterar man inte den principen vilket vi tycker är högst omoraliskt.

Det som händer när dessa spelare inte gillar sina avtal och inte respekterar avtalen är att hela NFLs kontraktssystem sätts i gunging. Man ska inte glömma att ligan styrs av ett kollektivavtal mellan Spelarfacket och Ägarna. Gillar man inte kollektivavtal är vi fine med det, men i Sverige är det en rätt kontroversiell åsikt. Kontraktsstrukturena är som de är för att försöka garantera lagens lönsamhet och ligans överlevnad på sikt. Att olika spelares egon är uppblåsta är uppenbart. Pengar har en avtagande marginalnytta och om man tjänar 14 eller 16 miljoner dollar på ett år gör ingen skillnad för ens levnadsstandard och heller inte för ens familjs levnadsstandard i generationer framåt.

Att det är ett sånt ensidigt stöd för spelarna och mot de ”giriga” ägarna är frapperande. Det är inte Robin Hood vi pratar om, utan NFL-proffs som har avtal.

Det är dessutom rent osolidariskt av spelarna. Lagen har ett lönetak, och ju mer Bell och Thomas får, ju mindre måste någon av deras lagkamrater erbjudas.

Nä, tänkt till innan ni tar ställning för Bell och Thomas!