Championship Sunday

Det har blivit söndag och det är inte många timmar kvar till avspark i Championship matcherna. Nu ska mästaren i NFC respektive AFC koras och vi börjar i NFC där Rams möter Saints klockan 3 på eftermiddagen. 6.40 är det dags för AFC där Patriots möter Chiefs.

LA Rams mot New Orleans Saints

Goff darrar först?

Lagen möttes vecka 9 under ordinarie säsong och segern gick då till hemmalaget Saints. Båda lagen gick 13-3, så segern över Rams avgjorde hemmaplansfördelen. Fördelen är stor för Saints som förstås känner sig hemma i sin Superdome. Trycket är massivt och det blir inte lätt för Rams att hålla huvudet kallt när det är dags för en third down. Lagets akilleshäl är enligt oss en orutinerad QB, Jared Goff, som inte lär komma undan med att vara en game manager som han gjorde senast mot Cowboys. Tvärtom måste Goff klara av att gå djupt när det är dags för play action och det kommer bli dags tämligen fort. Att Rams kommer vilja etablera ett springspel för att öppna upp för mer play action från Goff känns gjutet. Goff har kapaciteten att lyckas, det har han visat flera gånger. Frågan är om han klarar av att göra det under den här pressen. Det lär inte bli många Interceptions i den här matchen, men störst sannolikhet är att det blir Goff som kastar en.

Ingen press på Brees

För Saints är det ingen större press. Brees har aldrig, alltså aldrig, förlorat en slutspelsmatch i Superdome. Vid senaste mötet mellan lagen kastade han fyra touchdown. Han blev inte sackad en gång. Nu har Rams med en frisk Aqib Talib vilket gör att Marcus Peters inte lär bli avklädd av Saints wide out Michael Thomas. Lita på att Thomas ändå kommer att dra till sig en stor uppmärksamhet från Rams secondary vilket kan öppna upp för andra spelare. Kamara gjorde tre touchdowns senaste mötet, två sprang han in med och en passning på 16 yard fångades för TD.

Ni kan börja springa

Det sprangs väldigt lite senaste mötet, det ska man ha med sig när man tänker på propbetsen. Rams lär dock springa mer den här matchen och fokusera mer på att grinda ihop first downs. De som hoppas på en poängfest ”för att Saints spelar så offensivt”, har nog inte sett Saints spela på ett tag. 115 poäng de senaste sex matcherna imponerar inte. Vi tror inte på en shoot-out idag heller. Det vi tror på är en match där båda lagen håller bollen, man försöker störa varandras QB utan att lyckas. Första halvleken blir väldigt tråkig och det krävs att ett lag går ifrån med två scores för att det ska börja hända saker.

Sammanfattning och spelförslag

Vi tror på en jämn match och lutar åt det poängsnåla hållet. Vi spelar en teaser på Saints +4 Under 64. Vi spelar Under 28 i halvlek. Vi spelar Goff under 280.5 yards och extra hög insats på att Zuerlein kickar över 7.5 poäng. Vi spelar att Donald inte får en sack till 2.82. Gurley kommer att användas flitigt, särskilt i början och når 67.5 yards lätt till 1.70. Vi spelar även att han har över 16.5 carries till 2.20. Likaledes tror vi att Kamara kommer bära bollen över 13.5 gånger till 1.80. Rams kommer förlora stort om man misslyckas med att hålla Thomas under 7.5 receptions och 94.5 yards. Vi tror på Talib och lirar under till 2.05 respektive 2.1.

Patriots at Chiefs

Pats koncentrerar sig den här gången

New England har slagit Kansas City i år, det ska man inte glömma. Nu spelar man dock på Arrowhead som är värd för sin första Championship-match någonsin. Hade man inte misslyckats mot så många bottengäng hade Pats sluppit resa, men vi tror inte att det är ett större handikap. Mycket tyder på att det har varit svår underskattning vid bortaförlusterna för Patriots och det kan man glömma händer idag. Sedan segern över Chiefs kan man konstatera att Pats blivit än bättre defensivt och vi tror att man plockar ner Kelce utan problem. Mahomes och Tyreek Hill kan dock göra mycket skada och vi är inte säkra på att Gilmore klarar av att haffa Hill.

Offensivt vet vi var vi har New England. Brady och Belichick är mästare på att plocka isär försvaren och justerar sin taktik utifrån vad som händer, inte utifrån vad man bestämt tidigare vilket är nästan unikt i NFL. Det är försvaret som måste lyckas ta ner Chiefs vassa offensiv. Vid senaste mötet blitzade man Mahomes med framgång, men man kan inte utgå från att Pats kör samma taktik igen. En Patriotsseger korrellerar hårt med Underspelet.

Chiefs har ett D!

Chiefs kan inte få nog med beröm för sin defensiv mot Colts. Lagets D klev fram och visade ett kunnande vi inte sett tidigare under säsongen. Nu blir det svårare mot Tom Brady, men Luck är inte dålig han heller. Colts lyckades inte med många third downs, men vi tror att Pats kommer lyckas bättre på den fronten. Det kommer vara mycket kallt på Arrowhead och svårfångade bollar. Brady har presterat bra under sådana förhållanden tidigare medan det fortfarande är lite upp till bevis för Mahomes som dock lyckades bra förra veckan under svåra förhållanden.

Det är inte upp till defensiven att stoppa New England, om vi funderar över nyckeln till framgång för Chiefs. Nej nyckeln är att spela sitt spel. Våga låta Mahomes spela ut och inte vara rädd för att han ska kasta två interceptions. Mängder av inför analyser pratar om att man måste störa Brady för att slå New England, men det håller vi inte med om. Det är en självklarhet att det alltid är viktigt med en bra passrush, men här är det sekundärt. Chiefs har förmågan att göra många stora spel och man har en fenomenal QB att utnyttja. Blir det en shoot-out är Chiefs garanterade vinnare. Gör man bara snabba poäng blir det svårt för New England att kontra.

Sammanfattning och spelförslag

Vi tror på en rolig match i kylan och väljer att middla matchen med två teasers. Det ger oss Patriots plus 10 och Under 63.5 samt Chiefs +4 och over 49.5. Det är också lite för bra odds på Patsseger eftersom vi tror på korrelationen med underspelet. Pats och Under 56.5 ger 4.25. Vi tror inte Pats kommer åt Hill och spelar Over 80.5 yards till 1.70. Kelce hålls Under 84.5 yards till 1.91. Vi såg Sony Michel förra veckan och spelar Over 79.5 yards till 1.91.