NFL wildcard: Baltimore Ravens tar emot Los Angeles Chargers

Los Angeles eller San Diego

Det är märkligt att man fortfarande hör många säga San Diego Chargers om Los Angeles Chargers. Det säger allt om hur många som bryr sig om laget. Lägg till att proffstyckaren Stephen A Smith nyligen i en intervju gjorde bort sig totalt. Han berättade om spelare i Chargers han gillade, men som i verkligheten var skadade eller fått sparken. Ingen kan något om Chargers, och ingen bryr sig. Chargers flyger långt från Los Angeles och det är tre timmars tidsskillnad. Att matchen börjar redan klockan 1 är en stor nackdel för Chargers.

Ravens årets snackis

Om Chargers är okända är Baltimore Ravens laget på allas läppar just nu. Efter att man lyckosamt nog blev av med föredettingen Flacco till skadebänken har framtiden i form av rookien Lamar Jackson övertygat. Iallafall har Jackson övertygad vad gäller W. Det har blivit 6 segrar för Jackson och endast en förlust, en knapp sådan mot Chiefs. Ska vi vara riktigt ärliga, och det ska vi, är dock Jacksons stats mediokra. Tittar vi på Jacksons QBR och hans ELO-rating är Jackson snarare en liability än en tillgång. Det ska dock sägas att Jacksons betyg dras ner kraftigt av dåliga insatser mot Raiders och Bengals, men även insatsen mot Chargers får underkänt. Det blev ändå seger mot Chargers som nu möter upp igen. Det som har imponerat på alla analytiker (och fans) är Ravens grymma defense och deras dugliga springspel. Det är det här som ska vara Ravens identitet, och det är skönt för många i ”Charmed City” att man kan glädja sig över laget.

QB-matchen

Lamar Jackson påminner en hel del om Robert Griffin III i början av sin karriär. Griffins passningar var bättre, och han var snabbare. Jackson har dock ett jävlaranamma som inte är av den här världen. Han är snabb och street smart och drar sig inte från att hoppa över motståndarna om han måste. Vänta er inte att Lamar Jackson ska kasta en TD, det är lika troligt att han springer in med den.

Philip Rivers i Chargers är veteranen som spelat i NFL sedan 2004. Han är en av de mest underskattade QBs genom tiderna. Rivers har 8 Pro Bowls och är en grym pocket passer. 10 gånger har han kastat över 4000 yards och när det gäller Rivers är det pass-first som gäller. Rivers springer inte.

Det är alltså två helt olika stilar på lagens QBs. Jackson kan göra spektakulära spel, och kan skicka iväg en raket om han vill. Rivers är den överlägsne passaren, men förra matchen mot Ravens blev han sackad fyra gånger och kastade bara 181 yards med två Interceptions och noll touchdowns.

Vad säger statsen

Lagen är jämna i offensiven, man gör runt 375 yards per match. Ravens gör sina på marken, Chargers främst i luften. Ravens är klart bättre på att konvertera 3rd downs och man är även klart bättre på att stoppa motståndarnas försök på tredje. Välkommen till en third down mot Ravens på M&T Bank Stadium så förstår du varför. Ljudet är bedövande! Chargers defense är bra, men Ravens defense är mycket bra, bäst i NFL vad gäller antalet yards. Ravens går ofta för det på fjärde vilket är konstigt då man har den bästa kickern man kan ha i Justin Tucker. Man lyckas sällan kan tilläggas. Chargers går sällan för det, men lyckas ofta när man väl gör det. Chargers är effektiva i Red Zone, 64 av 100 blir TD medan man håller motståndarna till 50 för 100. Här har Ravens en svaghet, man gör bara 55 och släpper till 63. Det blir dock svårt att nå till Red Zone, 43 sacks delar man ut medan man inte kan förhindra 32. För Chargers är det 38 och 34. Vi måste säga att statsen talar för Ravens.

Förra mötet

Det var en hel del skyttegravskrig i förra mötet mellan lagen. Det var alltså den 22 december, i Los Angeles och Ravens segrade med 22-10. Matchen började med tre field goals innan Chargers tog ledningen 10-6 i början av tredje. Lamar Jackson kontrade med ett snygg långpass och 13-10. En 62 yards fumble return blåste upp segersiffrorna till slut. Det var ingen jättematch, få first downs och vi väntar oss något liknande nu. Ravens vann genom att man stängde ner Rivers och tvingade fram turnovers. Det stora med matchen är att det var på bortaplan för Ravens och att man var underdogs. Tucker missade dessutom två field goals. Chargers första och sista drive var interceptions av Rivers till en kostnad av ett field goal och en touchdown. Det är inte troligt att något liknande händer igen. Ändå visar analysen av förra mötet att det är fördel för Ravens.

Sammanfattning

Det är en puntfest att vänta i Baltimore, och bäst punter har Ravens. Normalt har man även bäst kicker och sådana detaljer spelar roll i sådana här matcher. Matchen handlar helt och hållet om Ravens defense mot Chargers offense. Det finns inte på kartan att Jackson börjar kasta touchdowns i parti och minut. Det går heller inte att tro att man gör 35 poäng på marken. Chargers kan dock lätt göra hur många poäng som helst om bara lagets O-line lyckas plocka upp Ravens defense. Ravens kommer att göra 17-24 poäng, frågan är om Chargers gör 10 eller 35.

Då överspelet korrellerar helt med Chargers-seger är det ett stort värde i en parlay Chargers och över 41.5 till 4.00. Det är dock inte det troligaste scenariot, där ligger Ravens och Under klart bättre till. Vi tror på en jämn match och gör ett försök att middla matchen med två teasers. Vi spelar Ravens plus 5 Under 48.5 och vi spelar Chargers plus 9 Over 34.5. Båda till 1.91. Att Ravens gör över 1.5 field goals får vi 1.75 på, en banker. Vi tror att Dixon gör över 40.5 yards rushing till 1.91 och köper även Melvin Gordon över 56.5 yards. Matchen kommer att bli jämn har vi sagt några gånger, då är det värde i 10 ggr pengarna på oavgjort i halvlek. Det kan mycket väl stå 6-6 efter fyra field goals.