Houston Texans möter Indianapolis Colts i första Wild Card matchen

Hemmaplansfördel Texans

Colts möter Texans i en match som på förhand kan tyckas billig, men lagen vet faktiskt hur man vinner. Colts 10 W 6 L var 4-4 borta medan Texans hade 11 W 5 L och gick 6-2 hemma i Houston där man nu möts på NRG Stadium.

Texans bättre på pappret

Texans är det bättre laget på pappret, men Colts det mer spännande. Texans kombinerar ett starkt Defense, lett av legenden JJ Watt, med ett imponerande anfall. Den mångsidige Quarterbacken Deshaun Watson har ett formidabelt vapen i DeAndre Hopkins. Hopkins är en wideout som gjort 1572 yards på 115 receptions, ett snitt på 13.7 yards per catch! Markspelet domineras av arbetshästen Lamar Miller som haft bollen 235 gånger för 1136 yards totalt. Alternativet Alfred Blue är nästan lika bra på att transportera bollen korta sträckor.

Colts har Andrew Luck, som tillbaka efter skada är minst lika duktig som tidigare. Luck rör sig inte lika smidigt som tidigare och hans kastarm ser alls inte lika bra ut. Resultatet är dock otroligt lyckat och man ska inte glömma bort att Luck rör sig bakom en duktig O-Line. Vad gäller recievers har Luck T Y Hilton som wideout och Eric Ebron som Tight End att vända sig till. Båda är bra, men har en bit upp till Hopkins superstjärnestatus. Mack och Hines är två unga Running Backs som sköter det mesta på marken och här är man underskattade.

Vad säger Statsen?

Tittar vi på Statsen förstår vi mer varför så många tror på att Colts kan skrälla i den här matchen. Colts är väldigt effektiva i Red Zone och gör TD 7 av 10 gånger som man når Red Zone. Motståndarna håller man till 53 procent vilket bådar illa för Texans som bara är 50 procent och släpper in över 70 procent i Red Zone. Colts är även säkrare med bollen. På 100 drives ger man bort 8 turnovers, Texans ger bort 13. Det ser ut som att Texans har ett väldigt bra försvar, särskilt vad gäller poäng som man släpper in. De siffrorna ser dock alltför bra ut då man tex mött Jaguars två gånger och släppt in 10 poäng totalt i de matcherna. Colts gör klart fler yards per match och är otroligt mycket bättre på att konvertera en 3rd down (49 mot 37 procent). Försvarsmässigt är man väldigt lika. Statsen säger fördel Colts.

O-Line mot pass rush

Vi har nämnt att O-Line i Colts är bra, tyvärr för Deshaun Watson är den en katastrof i Texans. Texans har släppt till 62 sacks! Då hjälper det inte mycket att man är berömda för sin passrush. Man har skapat 43 sacks, inte mer. Colts har skapat 38 sacks, men bara släppt till 18! I två möten mellan lagen under ordinarie säsong har Texans sackats 12 gånger mot bara 6 för Colts. Vi säger klar fördel Colts, Denico Autry verkar tycka det är särskilt kul att sacka Texans.

Tidigare möten

Att lagen mötts två gånger under säsongen gör att lagen känner varandra bra. I första matchen blev det seger på övertid 37-34 till Texans. Colts hade många penalties mot sig och fumblade dessutom bort bollen två gånger. Bland annat hade Clowney en fumble recovery i end zone för en TD. Under övertiden bestämde sig Colts för att gå för det på fourth down, istället för att ta en oavgjord match. Man misslyckades och Texans tog sig snabbt till Field Goal range där duktige Ka’imi Fairbairn satte trean för seger. Mycket tur och Colts kan skylla den här förlusten på sin coach.

Den andra matchen ledde Colts med 17-7 och 24-14 innan den slutade 24-21. Återigen vann Texans turnover-matchen, men det hjälpte inte då man gjorde över 100 yards färre. Den här matchen var klart jämnare vad gäller tid med bollen och en gissning inför helgens drabbning är att Texans kommer springa med bollen än mer. Varje minut som Luck har bollen är en farlig minut.

Sammanfattning

Texans är favoriter i den här matchen på grund av hemmaplansfördelen samt att man på pappret ser ut att ha bättre spelare. Sanningen är dock att Colts unga spelare är bättre än man tror på båda sidor av bollen. De tidigare mötena har visat att Colts håller Texans formmässigt. De visar också att Texans kan hålla sig kvar i matchen med hjälp att sitt springspel och en tendens hos Colts att fumbla samt dra på sig penalties.

Matchen ligger i våra ögon i Colts händer, jobbar man med bollsäkerheten och disciplinen så har man kapacitet att slå Texans. Båda lagen har lysande QBs. Luck är överlägsen som passare, men Watson hotar även på marken. Tittar vi på ELO-ratings ger de Texans en klar fördel. Tittar vi på mer sofistikerade algoritmer sätter Teamrankings matchen 23.1-24.2 till Texans fördel medan NumberFire har 24.2-27.9.

Vi tror på en jämn match där värdet ligger hos Colts. Vi spelar en teaser Colts +9 Under 55.5 till oddset 1.91. Den mer våghalsade lirar en parlay Colts och Under 48.5 till 3.80. Givet att man tror på Colts måste man tro på att deras Defense stoppar de stora spelen på Hopkins.

Att Luck inte gör fler än 295.5 yards är inte troligt. Det bygger på att Texans håller bollen otroligt mycket utan att gå ifrån poängmässigt. Vi spelar över till 1.91.