Divisional round – söndag

Chargers at Patriots (söndag 19.05)

Söndagens första match kommer mellan omöjliga Patriots som utan att imponera ändå tog sig till en bye-week i slutspelet. Att spela i AFC East är oförskämt lätt, Jets, Bills och Dolphins skulle få svårt i den kanadensiska ligan. Utanför divisionen slog Patriots fyra lag som gick till slutspel Chiefs, Bears, Texans och Colts.

Chargers hade grova problem i Baltimore. Laget gjorde bara en TD och sen hade man fem Field Goal! Det kommer inte räcka långt mot New England och Tom Brady, den saken är säker. I den här matchen måste man låta Rivers utnyttja sin potential. Patriots är dåliga mot passen och Rivers styrka ligger inte på marken utan i armen.

Att Patriots inte har ett superlag i år är lätt att se. Men man har fortfarande världens lyckligaste och bäste quarterback i Tom Brady och springspelet laget visat upp är riktigt bra. De fyra senaste mötena mellan lagen har gått till team Brady, i oktober 2008 segrade Chargers senast.

Vi blev besvikna på Chargers senast trots segern. Man lyckades inte utnyttja att Ravens offensiv var helt under isen de första tre fjärdedelarna av matchen. Man hade endast 14 first downs och att hålla på att nöta sig fram till field goals kommer inte fungera mot Patriots som är ligans kanske smartaste lag och är väldigt flexibla.

Tittar vi på statsen ser vi att Patriots har en liten svaghet bakåt i Red Zone där Chargers är starka. Att ta sig dit blir dock inte lätt för Chargers om man inte kastar bollen mer. Glöm att gå för det på fjärde mot Patriots, det blir nästan garanterat ett stopp. Brady har blivit sackad 21 gånger den här säsongen, Rivers 34.

Det borde bli en offensiv match på pappret mellan två lag som gör många yards. Vi tror dock på en försiktig matchbild och att Chargers kommer att försöka flytta bollen säkert på marken, etablera ett springspel så att Rivers kan kasta lättare när det sedan behövs. Det är alls inte säkert att det fungerar, men det lär leda till ett långsammare spel och helt säkert ett antal Field Goals för Chargers. Pats är favoriter plus fyra, vi tror att det blir hyfsat jämnt och vet att laget inte håller på med något finlir utan gärna dödar matcher för segerns skull.

Vi känner ändå att vi vill ha lite mer säkerhet i New England och spelar därför en teaser med Patriots +3 Under 54.5 till 1.91.

Eagles at Saints (söndag 22.40)

Eagles hade brutal tur som gick vidare mot Bears. Brutalt i den mening att Bears styrde matchen, Eagles fick en sen ledning och Bears missade segern på ett missat Field Goal som inte var överdrivet svårt. Laget ska ändå ha cred för sin envishet och kämpavilja, Eagles ger aldrig upp. Saints har varit fantastiskt hela säsongen och med fog är laget storfavoriter.

Vi vill dock börja med att höja en varningens flagg för Saints förmodade överlägsenhet. De fem senaste matcherna har man inte alls sett lika bra ut som i början på säsongen. Man har slagit slutspelslagen Ravens, Rams och Eagles, men förlorade mot Cowboys. Ibland låter det som att laget alltid gör över 500 yards, men faktum är att de ”bara” gick över 500 tre gånger.

Ett stort plus är förstås att en av de tre gångerna var mot just Eagles och segersiffrorna skrevs till 48-7. Sedan dess har Eagles blivit klart bättre försvarsmässigt, men det ska väldigt mycket till för att man ska lyckas slå Saints.

Tittar vi på statsen ser vi att båda lagen har en offensiv som håller i bollen bra och därmed håller igång varje drive. Tidsmässigt är Saints etta i NFL och Eagles är trea och det skiljer inte mycket. Saints har bollen i snitt i 3 minuter och 2 sekunder per drive och Eagles i 2.58. En extremt viktig statistik är i Red Zone. Där är Eagles klart bäst av alla lag försvarsmässigt, medan Saints är usla. När motståndarna är i Red Zone blir det TD 63 gånger, för Eagles bara 44. Här blir det en kamp, för Saints offensiv sätter 69 av 100! Fletcher Cox och Michael Bennett sätter fruktan i många Quarterbacks och Eagles har 44 sacks mot 40 släppta. Saints är än värre vilket inte alla vet. 49 mot 20 är otroligt bra och en jättefördel i matchen. Det kan komma att göra ont att heta Nick Foles!

Sammanfattningsvis är det svårt att tro att Eagles tur ska hålla i sig. De som tror på Eagles har skäl att göra så förutom turen, man håller bollen bra, man har Foles, man är bra bakåt i Red Zone. Vi tror inte att det räcker. Saints är bättre på båda sidor av bollen och man är väldigt effektiva hemma i sin dome. Saints lär snabbt gå ifrån vilket kommer att tvinga Eagles att spela snabbare vilket bäddar för många poäng. Totalen känns som att den ligger helt rätt på 51 poäng. (ger ett resultat runt 30 för Saints och strax över 20 för Eagles), men vi tycker att risken är på uppsidan, inte gör Eagles bara sju poäng den här kvällen?

Vi spelar extra hög insats på en teaser Saints -1 Over 44. Vi spelar också på Saints -8 Over 51 samt en liten extra på Saints -13.5 så har vi klätt oss en riktig julgran.

Som vanligt hittar ni alla våra spelförslag på bettin.gs/ussportsnerd