Söndag 6.e januari – Philadelphia Eagles at Chicago Bears

Ojämnt på förhand

Philadelphia Eagles mot Chicago Bears är den på förhand minst öppna matchen i helgen. Bears är favoriter -6.5 och totalen ligger på 41.5 vilket betyder att Vegas tror att matchen hamnar nära 24-17. När man säger det känns det plötsligt inte lika ojämnt va?

Bästa vänner

Inför matchen har det skrivits mycket om vänskapen mellan Philadelphias Doug Pederson och Chicagos Matt Nagy. De två coacherna jobbade under Andy Reid i Philadelphia och för ESPN berättar Nagy allt om hur mycket mjukglass Pederson kan äta. 2012 var Pederson QB-Coach och Nagy Offensive Quality Control Coach i Eagles. De var båda med och draftade Nick Foles. Det här kan tyckas oviktigt, men faktum är att Nagy skuggat Pederson den största delen av sin karriär. Det är högst troligt att Nagy kommer att kunna second-guess Pederson.

QB-matchen avgör inte

Man skulle kunna säga att ingen av dessa Quarterbacks kan vinna en Super Bowl. Då glömmer man att Nick Foles faktiskt vann i fjol, hur otroligt dumt det än låter. Vi som följt Foles vet att han har haft en bra säsong i sitt liv och det var 2013. Mot alla odds lyckades han vinna ett Super Bowl i fjol, men blixten slår inte ner två gånger. Man får ge Foles att han har erfarenhet vilket man inte kan säga om Mitch Trubisky. Chicagos unge quarterback har groomats för att bli något när laget är redo och det betyder nu. Tyvärr har Trubisky inte övertygat helt, men han har glimtat till. Eagles kommer dock finna tröst i att han kan spelar farligt under press och har kastat 12 interceptions under säsongen.

Vad säger statsen

Chicago har ett elitförsvar och är bäst i NFL vad gäller poäng och trea på antalet yards. Offensivt är man nia på poäng trots att man bara är 21 på antalet yards. Eagles är medelmåttiga i all statistik. Den enda kategori man leder är antalet springspel, detta trots att man inte kommer särskilt långt per försök. Lagen är kopior i effektivitet på 3rd and 4th down på båda sidor av bollen, men i Red Zone är Bears klart mycket bättre. Försvarsmässigt ligger dock fördelen hos Eagles som tillåter en TD 44 gånger av 100 i Red Zone jämfört med 50 för Bears. Vad gäller sacks är Bears 50-33 medan Eagles är 44-40. Det kan bli jobbigt för Foles som dessutom har en mindre revbensskada att oroa sig för. Statsen talar tydligt för Bears, ett svagt anfall i Eagles lär inte ha många poäng att hoppas på mot Bears.

Sammanfattning

I en förväntat lågscorande match är det alltid svårt att täcka 6.5 poäng. Eagles kan vinna matchen på två sätt. I en defensiv holmgång där Chicago inte gör fler än säg 16 poäng (som man gjorde mot Arizona) kan förstås Eagles och Foles vinna. Philadelphia kan även vinna genom att hitta tillbaka till fjolårsformen och genom att Foles spelar magiskt igen och gör många poäng. Chicago har varit duktiga på att göra poäng med många spelare, men flest görs som vanligt av kickern. 111 av 421 poäng har han gjort, men missat hela sju av 30. Bears medianpoäng är 24 och det går inte att tro på en poängfest här heller såvida inte Eagles tar en större ledning snabbt och Bears måste ändra taktik. Spelmässigt vill vi vara med i en jämn match och väljer att spela en teaser med Eagles plus 13.5 poäng och över 34.5 poäng. Det gör att vi är med på om Eagles faktiskt lyckas skotta in lite. Visst kan det bli 17-10 till Bears, men vi tycker inte vi behöver middla här. Båda lagen snittar över två field goal per match och det lär bli fler än 3.5 i den här matchen till dubbla pengarna. Det mesta spelet för Eagles lär gå över deras stjärna till tight end, Zach Ertz. Över 5.5 receptions till 1.75 känns bra. För övrigt ska man komma ihåg att Bears bara släppt in 5 touchdowns på marken. Spela inte Eagles running backs som td scorer.