Inför Chiefs at Broncos

Rookies har det svårt

Vi börjar med att konstatera att det gick sådär för 4 rookie qbs igår med förluster för Mayfield, Darnold, Allen och Rosen. En som inte är rookie, men gör sin första ordinarie säsong är Mahomes i Kansas City Chiefs. Mahomes har blivit prisad ordentligt av press och gamla spelare och det är därför lätt förvånande att Chiefs är så knappa favoriter.

Mahomes sätter rekord

Patrick Mahomes var bra i Texas Tech, så bra att han blev draftad som nummer tio 2017. Det 23-åringen från Texas visat hittills i sina tre matcher är rekordartat. Han har kastat 13 TD på tre matcher – rekord! Han har överlägset högst rating av alla QBs och ha det i hans ålder och erfarenhet är ett rekord. I princip alla stats Mahomes visar upp är bättre än, eller i närheten av Tom Bradys fantastiska 2007-säsong. Mahomes har kastat 62 av 93 för 896 yards på tre matcher! Inte en interception så långt ögat kan skåda! På marken har han varit aktiv och bidragit med ett antal first downs.

College-spel?

Chiefs och Mahomes (egentligen Andy Reid) har blivit anklagade för att spela ett spread offense i bästa College-stil. Riktig så har det inte sett ut och 85 av 93 passningar är från shotgun slash pistol. Bara 17 spel har varit read-option, och har främst använts kort för att nå ett nytt set av downs. Att laget utsätter Mahomes för onödiga risker är överdrivet i våra ögon, men det ska bli kul att se en match med fullt fokus på Chiefs och vi lär följa matchen på tre skärmar för att kunna ta del av ESPNs alla specialsändningar (även om vi hittar någon i schemat just nu). Efter den här matchen blir det lättare med en bra bedömning av laget.

Uselt försvar?

Chiefs har ett uselt försvar när vi tittar på statsen, framförallt mot passen. Man har dock mött Steelers, Chargers och Niners (med Snygg Jimmy) vilket alltid påverkar den här statsen negativt. Broncos är som vanligt urstarka mot rushen så Kareem Hunt lär få en mer undanskymd roll ikväll. Mot passen är Broncos högst mänskliga så Hill lär få en bra dag på jobbet. Chiefs ger faktiskt inte upp många 3rd Down conversions, men det är uppenbart lätt att scora mot laget. Broncos har inte gett upp många poäng, men man har ju mött liken i Oakland och ett svagt Seahawks. Mot Ravens gav man upp 27 poäng och det borde bli än fler poäng i baken ikväll.

Rolig offensiv

Offensivt skiljer det 16 yards i snitt mellan lagen, men det skiljer hela 57 yards i luften. Att Broncos bara skrapat ihop 20 poäng i snitt mot Raiders, Seahawk och Ravens känns inte bra inför kvällens uppgift. Det som känns bättre är förstås att man har ett riktigt bra markspel och att man mot ett lag som försvar sig dåligt mot passen får chansen att mixa upp spelen lite. Det är dock alltid en risk när man spelar Case Keenum som kastat 3 TD och 5 INT. Keenum rapporteras i god form trots att han hade problem med knät senast och så dålig som han var mot Ravens ska han inte behöva vara ikväll.

Algoritmerna

Algoritmerna från Number Fire och Teamrankings sätter matchen på 24.3-23.7 respektive 29.2-26.2. Båda med seger för Chiefs alltså och med totaler på 48 och 55.4. Vegas har linjen Chiefs -3.5 och totalen på 54.5. Chiefs öppnade -4.5 och sågs på – 5 innan raset ner till -3.5 (-3 in places) började. Vi som gillar att vara lite motvals häpnade lite av utvecklingen och har verkligen försökt att förstå vad som händer. Chiefs har täckt spreaden i sju av sina tio senaste, faktiskt sju på raken. Broncos har täckt tre av tio, men då ger vi laget en push från säsongsöppningen. De senaste mötena i Denver har Chiefs segrat med 3 2017, 3 2016, 16 2015, innan dess gick det bättre för Broncos.

Betting

Vi har läst flera inför tips som skrutit om hur man tidigt plockat Broncos +5 och att man rekommenderar +3.5. Analysen verkar vara att Broncos är starka hemma (fel, de har förlorat de tre senaste hemmamatcherna mot Chiefs) och att Chiefs inte kan försvara sig i luften (fel, det är en sak att inte kunna försvara sig mot Big Ben, Rivers och Snygg-Jimmy, något helt annat än att försvara sig mot Case Keenum). Att Broncos kommer springa sönder Chiefs skulle vi kunna köpa, men så dåliga är man inte mot rushen.

Vår analys är att det här är en klassisk binär situation med två möjliga utfall. Vi utesluter att det blir en riktig shoot-out, även om vi inte blir förvånade om Chiefs gör många poäng i första och förlorar andra till Broncos. Vi utsluter också att Chiefs grindar sig igenom den här matchen, utmanar på marken och segrar i en poängfattig historia. Laget är inte byggt så helt enkelt. Nej den här matchen har två outcomes. Antingen leker Chiefs hem det här mot ett Broncos-försvar som inte övertygat poängmässigt hittills och då kan vi se resultat som 27-20 eller 35-21 med större sannolikhet för det senare. Vi kan också se att Broncos når fram till Mahomes bättre än tidigare motståndare och därmed håller siffrorna nere. I det senare scenariot måste man lira Broncos moneyline och under. I det förra så täcker Chiefs och matchen går över. Det som komplicerar saken i våra ögon är att totalen ligger på höga 55. Gör Chiefs 35 poäng, måste Broncos ändå göra minst 20.

Vi löser problemet med två teasers. Broncos +10.5 Under 62 samt Chiefs +3.5 Over 48 båda till 1.91. Ett mer våghalsigt alternativ är att spela parlays Broncos +3.5 and Under 54.5 hittas på 3.2 och Chiefs -3.5 over 54.5 på 3.6.

Andra alternativ av värde är i första halvlek. Chiefs står i 1.78 vilket känns bra och att laget gör över 13.5 poäng i första är också taget.

Vi säger syn på att Case Keenum gör över 274.5 yards, men vi köper att Mahomes gör över 285.5.

Hunt kommer inte göra 100 yards, men 64.5 ? Pass. Vi gillar Royce Freeman, men hur många carries får han?

Unibet har ett specialspel. Chiefs to win och Mahomes kastar 3 eller fler TDs till 2.85. Det är väldigt svårt att se Chiefs segra utan att Mahomes kastat 3 TD.