New York Jets @ Giants – Speed Tickets, Mellanchefer och Ljummen Varmkorv

Q: How do you know the New York State Police are seriously enforcing the Speed Limits into New York City. A: For the first offense, they give you two New York Jets tickets. If you get stopped a second time, they make you use them.

 

Precis så här brukar det vara för Jets som efter sin seger över Baltimore Colts i Super Bowl III fick American Football League att gå ihop med National Football League vilket skapade nutidens NFL. Sedan dess, 1968, har Jets fansen bara fått drömma om framgång och storebror i New York Giants missar inte många tillfällen att häckla Jets.

 

Giants är å sin sida ett av de äldsta lagen och gick med i NFL redan 1925. Man har 8 NFL titlar, varav 4 sedan Super Bowl skapades och man delar arenan Meadowlands (MetLife Stadium) med Jets ute i New Jersey.

 

Eftersom Jets och Giants spelar i olika divisioner möter dom bara varandra vart fjärde år. Man ser dock alltid till att spela en försäsongsmatch mot varandra och i år segrade Jets med 28-18.  Giants har besegrat Jets i de 5 senaste ordinarie mötena vid Jets senaste seger hade Giants star reciever Beckham Jr inte ens fyllt ett år! Totalt står det 8-4 till Giants. I år ser det dock annorlunda ut. När Vegas öppnade sin oddsättning var matchen ett pick, men pengarna har kommit för Jets som nu är knappa favoriter -2 och sätt till försäsongsmatchen är det helt rimligt.

 

Det är en oerhört viktig match för båda lagen. Även om matchen skrivs ned i dagens NY Times – med en rubrik som Never Have so many been So-So. Dagens match ses som det ultimata firandet och symbolen av årets NFL, av den medelmåttiga 12-hcp golfaren, mellanchefen och studenten med godkänt som dricker vattnig öl och äter ljummen korv. I år är det ett fåtal topplag som har dominerat och aldrig tidigare har det varit så många lag som ligger just med 5 eller 6 segrar efter 11 omgångar, hela 13 stycken trängs här. Att just Giants har chans på en divisionstitel med 5 segrar och 6 förluster symboliserar det hela rätt bra och Jets med 6-5 har en god chans på Wild Card.

 

Giants           Jets

 

Den som bär det stora ansvaret för Giants är stjärnrecievern Beckham Jr. 9 TD hittills och 72 receptions har gett 1005 yards. Jets har å sin sida Brandon Marshall, även han med 9 TD och 71-931. I springspelet dominerar Jets klart den här match-upen genom Chris Ivory som på 185 carries fått 766 yards och 7 TD. Bäste rusher i Giants är Jennings med 417 yards. Svagheten hos Jets är att man saknar en riktig QB. Fitzpatrick är inte bra, men försvaret är bra och man kommer långt när man bär bollen. Jets släpper bara till 85 yards på marken, Giants släpper till 110.  Vad gäller passningsspelet släpper Jets 256 och Giants 315. Klar fördel i defensiven för Jets alltså. Man ligger i princip lika i totalen framåt med klar fördel Jets på marken och Giants i luften.  

 

Jets har sin cornerback Darrelle Revis skadad vilket är ett klart avbräck. Vi hade sett fram emot fina dueller mellan Revis och Beckham Jr. Brandon Marshall tog det lugnt på träningen i torsdags men rapporteras som starter till på söndag. Giants har linebackern Devon Kennard och safetyn Brandon Meriweather borta.

 

Med fem omgångar så är alltså divisionstiteln i NFC east i allra högsta grad inom räckhåll för Giants. Läs mer om NFC east här. Jets har ingen chans att hindra Patriots från att ta sin sjunde raka AFC East mästartitel, men de har däremot en chans på en Wild Card biljett in i slutspelet. De två bästa i varje Conference (NFC och AFC) förutom mästarna i respektive division, går vidare till en så kallad Wild Card match där de får en chans att gå vidare i slutspelet.

 

Med start klockan 19:00 idag får vi reda på vilket av lagen som kommer att vara lite mindre mediokra.