’Kurt’ till ? Smith till Skins

Gårdagens superaffär i NFL är ännu inte offentlig, man kan inte göra affärer just nu utan får vänta tills ligans nya år börjar. Detaljerna är dock redan läckta i stor utsträckning och Redskins köper Alex Smith av Chiefs för ett draftpick (tredjerunda) samt Kendall Fuller.

Smith har ett år kvar på sitt kontrakt med Chiefs, men får en förlängning av Redskins som ger 94 miljoner på 4 år dvs 23.5 miljoner per år. Av dessa är 71 miljoner garanterade. I år kostar Smith 17 miljoner vilket ger Redskins ett välbehövligt tillskott av cap space. Det finns många hål att täcka i laget och med den förväntade kostnaden för Cousins hade det inte gått att göra några förstärkningar i övrigt, snarare tvärtom. Med tanke på att Cousins inte lyckats leda laget särskilt framgångsrikt trots imponerade egna stats är de flesta överens om att Redskins är stora vinnare här. Cousins är kanon när det gäller att sätta korta routes och favoritmottagaren är en tight end för a gain of five. Det kan man förvisso säga även om Smith, men Smith visade sig mer versatil i år och hade en bättre blandning mellan långt och kort.

Smith är en pro bowler i tre av de senaste 5 åren och har en rating på 89, 93, 95, 91 och 105. Cousins gjorde förvisso inte hela säsonger 2013 och 2014, men siffrorna är 58, 86, 101, 97, 94. Till Cousins fördel talar att han är fyra år yngre än Smith, men i övrigt är det inte mkt som gör Cousins bättre än Smith.

Vi tittar på de tre senaste säsongerna då båda varit ordinarie

TD                       INT
Smith    20-15-26              7-8-5
Cousins  29-25-27            11-12-13

Att Redskins betalar en tredjerunda är inget att säga om. Billigt. Särskilt med tanke på Skins track record i draften (uselt för offensiva skill players). Fuller är dock en lovande corner som kostar minimala 750 000 dollar och redan är rankad som en av de bästa. Han hade 4 INT och ett tiotal defended passes och rankas på topp tio listan för corners. Det här är mycket märkligt och gör att affären ser än bättre ut för Chiefs.

Chiefs lyckas här med konststycket att bli av med Smith vilket man vill eftersom man satsar på Mahomes. Man får ett pick samt en av de bästa unga corners som finns. Vilket drömscenario!

Samtidigt finns det många andra vinnare. Nu står det klart att det inte blir samma QB-hets i draften. Cousins kommer gå till ett lag som alltså inte behöver drafta tidigt. Redskins har dessutom varit i spel för att plocka Baker Mayfield som nu lär få se sig plockad betydligt senare och börja som back up. Både Jets och Browns har massa cap space och har QB-behov. Nu kan man riffa in Cousins istället och sälja sina höga picks dyrt, eller stärka upp andra positioner.

  • Redskins tycker att man är en vinnare, trots Fuller, kanske hoppas man få någon bra ersättare i draften. Men QB-behovet är nu säkrat i fem år till ett pris som inte framstår som särskilt dyrt med tanke på vad som händer med QB-lönerna just nu.
  • Chiefs anser att man är en vinnare, man får picks, cap space och en lovande corner. Priset är att man går all-in på Patrick Mahomes, han är långt ifrån ett säkert kort.
  • Jets, Broncos, Browns med flera anser sig som vinnare då det blev lite mindre trångt i QB-dörren.
  • NFL-ägarna känner sig som vinnare. QB-striden har börjat bli väldigt kostsam och man vill inte ha en press uppåt på Cap Space.
  • Cousins känner sig som en vinnare, nu slipper han få en transition tag vilket är positivt för hans förhandlingsposition som FA. Dessutom ville han uppenbarligen inte spela i Redskins längre.
  • Smith känner sig som en vinnare. Nu har han karriären säkrad ända fram till 40-årsåldern (nästan) och fick en massa garanterade pengar. Dessutom slipper han dadda Mahomes.