MNF – vecka 10

Det går riktigt bra med rekarna nu. Ni kan alltid hitta uppdaterade siffror i det här inlägget. Förhoppningsvis fortsätter den goda analysen. När man är rätt på det beror det ofta på att man tolkat de matcher man sett korrekt och det hjälper en att fatta bra beslut. Visst är man aldrig bättre än sin senaste rek, men att det går bra nu vill vi skryta lite med medan vi kan.

Seahawks @ Niners

Det är ingen lång resa från Seattle till San Francisco kan man tro. Västkust som västkust. Det tar dock styvt 13 timmar med bil från Seattle till Levi’s Stadium – en resa på 835 miles. Det är dock värt att göra resan om man är från Seattle – vi tror på skräll ikväll.

Det är två av ligans mest hyllade lag som möts och man ligger etta respektive tvåa i NFC West som är en stark division. Niners har 8 segrar och 0 förluster medan Seahawks har gått 7-2 inför det här matchen. Niners, eller Fortyniners som ”Guldgrävarna” också kallas hyllas för sin positiva spelstil och sitt lysande försvar. Seahawks hyllas å sin sida för Russell Wilson som har varit outstanding i år samtidigt som det finns förbättringspotential i det läckande försvaret.

QB – matchen

Den här matchen i matchen vinner Seahawks överlägset. Enda anledningen till att Snygg Jimmy skulle platsa i många andra lag är att halva NFL spelar sina second-strings just nu. Wilson är 200 av 293 för 2505 yards och 22 TD på endast 1 INT! Ratingen är 118,2 och som ni vet kan Wilson springa med bollen också. Han har blivit sackad 22 gånger, O-Line kan göra bättre ifrån sig. Snygg-Jimmy å sin sida är 160 av 226 för 1806 yards. 13 TD och 7 INT är inte en bra statistik efter åtta starter. Ratingen är 100,6 vilket såklart är godkänt, men han är mil efter Wilson. Detta trots att han bara blivit sackad 12 gånger. Niners O-line är bra! Glöm att Garoppolo springer. Den här matchen i matchen går överlägset till Wilson precis som vi skrev i första meningen.

SOS

En anledning till att Niners har gått så bra är att man har haft ett sjukt enkelt Strenght Of Schedule. Man har mött slagpåsar som Redskins, Cardinals och Bengals. Man har mött skadade/dåliga lag som Panthers och ett Steelers med Mason Rudolph som faktiskt fick briljera lite. Att man släppt in 45 poäng mot Mason Rudolph och Kyler Murray imponerar inte även om just dessa två QBs är unga och lovande. Seahawks spelar i samma division och har följdaktligen haft en liknande schema. Man har dock även mött Ravens och Saints och de förlusterna är det inte mycket att säga om. Vi kan konstatera att Seahawks haft ett svårare schema hittills vilket förstås påverkar alla stats.

Lagstats

När det gäller conversions är Niners klart bättre. Man är väldigt bra på 3rd down, både framåt och bakåt medan Seahawks är mediokra både framåt och bakåt. Vad gäller fourth down chansar Shanahan sällan, men när han gör det är han 80 % i att lyckas (4/5). Carroll är 3/6 och det är för dåligt. I RedZone är det tvärtom. Kommer Seahawks ned till RedZone scorar man 68 % av gångerna jämfört med bara 48 för Niners. Försvarsmässigt ser det bättre ut för Shanahans grabbar, men rensar man det för Bengals och Redskins är statsen inte särskilt bra.

Markspelet

Markspelet är en grym fördel för Seahawks som förra veckan var hypereffektiva i rushen mot ett normalt superstarkt markförsvar signerat Bucs. Niners är rankade 14 mot springspelet, men endast 24 i yards per attempt något som Seahawks måste ha noterat. Med tanke på att Wilson är så mobil blir det extra svårt för Niners här vilket kanske innebär att den väntade passnings och poängfesten uteblir. Seahawks är bra mot rushen och eftersom Niners är endimensionella och endast använder en halvskadad Breida är det svårt att tänka sig att Niners bygger upp spelet därifrån. Det blir snarare så att det etablerade passningsspelet öppnar upp för något roligt fejkspel.

Passen

Seahawks/Wilson har lyckats bra i passningsspelet så här långt. Det lär inte hjälpa mot Niners som är bäst av alla lag mot passen på alla parametrar. Framåt är Niners/Snygg Jimmy inte alls så bra som många tror. Antalet INT dödar statsen och normalt är Snygg Jimmy ospelbar. Normalt kastar inte Snygg-Jimmy så ofta (laget är sist i antalet försök) men mot Seahawks usla luftförsvar måste väl det vara planen?

Matchbild

Det är svårt att tro att inte Shanahan överger sitt run first och försöker att kasta ofta mot ett Seahawks som har ett blekt försvar mot passen. Seahawks lär tvärtemot mixa upp spelet mera samtidigt som man håller bollen på marken så långt det går. Det här ger några intressanta alternativ. 1. Lagen stångas i markspelet och det händer inte mycket. Det lag som först får turen på sin sida tvingar motståndarna att kasta. I det här scenariot är det mer troligt att Niners tar ledningen, kan slappna av och ta hem segern. 2. Niners passar aggressivt från start. Nu kastar man sig upp i ledningen (ej troligt) eller så blir man av med bollen och Seahawks kan kapitalisera.

Spelvärde

Att lagen anses positiva i sitt spelsätt har drivit upp Totalen till 48 från 44. Fel tycker vi som ser en högre trolighet för att det blir poängsnålt. Vi spelar 110 dollar på Under 48. Vi tycker att Seahawks ges för lite cred för den enorma fördel man har i QB-spelet. Vi tycker dock att värdet ligger i att spela på en i princip oslagbar teaser. Vi spelar 110 dollar på Seahawks +13.5 Over 40.5 som vi hittar i Westgates Superbook. Det här är ett spel som vi tycker man kan trycka hårdare än så på, men vi har medvetet valt att begränsa oss.