NFC East – En studie i den omvända tabellen

En av livets höjdpunkter för tomtarna på bloggen är när dom kan sätta sig i sin Dodge Grand Caravan eller sin Ford Explorer och lyssna på 106,7 The Fan. Alltid ett personligt tilltal och intressanta ämnen om än lite smalt för nybörjaren ibland. I morse lyssnade en av tomtarna på en diskussion om hur viktigt det var att spela bra och snyggt jämfört med att gå till slutspel.

 

Givet att man går till slutspel, spelar det någon roll om man gör det genom att vara 7-9, vilket innebär att man har vunnit 7 matcher och förlorat 9 matcher, eller om man är 9-7, alltså 9 vinster – 7 förluster när grundspelet är över? Frågan är högst realistisk då Redskins leder just nu NFC East på 5 vinster och 6 förluster och kan mycket väl vinna sin division på att just ha 7 vinster mot 9 förluster och därmed gå till slutspelet eftersom man är bäst i NFC east.

 

Svaren var blandade, men bloggen lutar nog att det har en viss betydelse, att gå till slutspel som chanslös är ju inte riktigt lika roligt som om man är en contender, eller? De flesta som ringde in till programmet var dock av uppfattningen att hur man gick till slutspel spelar ingen roll, det viktiga är att man gör det.

 

Tabellen i NFC East ser ut som följer med 5 omgångar kvar av säsongen:

  1. Washington Redskins 5-6
  2. New York Giants 5-6
  3. Philadelphia Eagles 4-7
  4. Dallas Cowboys 3-8

 

Cowboys

Om vi börjar med laget som ligger sist i tabellen, Dallas Cowboys så har de ett rätt så tuff återstående program. Det är alltid otacksamt att racka ner på “Americas team”, som Dallas ofta benämns eftersom de är det populäraste laget sett över hela USA, men lite skadeglädje kan man unna sig. Cowboys som nu har sin quarterback Tony Romo borta för säsongen och lär förlora sina tre återstående matcher mot Packers, Jets och Bills. Förutom det har man två matcher kvar mot Redskins, varav den första på måndag. Sett till hur Redskins har spelat hemma på FedEx field i år, om vi bortser från premiären mot Miami, så kommer Cowboys får det svårt.

 

Philadelphia Eagles

Eagles är 4-7 och en stor besvikelse eftersom dom hade stora förhoppningar inför den här säsongen. Deras slogan inför säsongen, “Every Fall We Rise” handlade tydligen mer om vanliga örnar än om fotbollslaget. Det blir svårt mot Patriots i helgen även om Bradford kommer tillbaka som quarterback och Patriots har en del skador, med bland annat Gronkowski som är borta. Sedan har man två tuffa hemmamatcher mot Bills respektive Cardinals. Oavsett resultaten här är man nog sugna på att ta hämnd på Redskins och Giants, men leker vi med tanken att dom segrar mot Redskins och Giants, så är det inte omöjligt att man hamnar på 7-9, om man lyckas vinna mot exempelvis mot Bills. I det läget är det ju också troligt att Giants stannar på 7-9 eller sämre och det samma gäller då också för Redskins. Därmed finns det fortfarande en viss chans för laget att komma vidare till slutspel.

 

Giants

New York Giants (5-6) har en duglig QB i Eli Manning, men han är sårbar under press och skador på hans O-line ger jobbiga förutsättningar. Man har kanske NFLs bäste WR i Beckham Jr som fortsätter göra omöjliga enhandscatches. På söndag har man ett derby mot Jets som knappast blir en promenad i parken och man förlorar nästan garanterat mot Vikings och Panthers. Dolphins och Eagles kan man slå så helgens match blir superviktig eftersom det i Giants ögon kommer handla om 8-8 eller 7-9. Observera att om två lag hamnar på samma resultat är det först inbördes möte, sedan resultat inom divisionen som gäller så för att gå förbi Redskins så räcker det inte att hamna på lika många vinster som Washington Redskins.

 

Redskins

Redskins chans till serieseger ligger just  i att slå Cowboys två gånger, men man möter även Philadelphia Eagles på annandag jul i Philadelphia. Redskins vann första mötet mot Philadelphia och man har chans att göra det igen. Chicago Bears borta kan gå hur som helst, det är mycket beroende på vilken Jay Cutler som bestämmer sig för att kliva in på planen. Chicago Bears Quarterback är väldigt ojämn och svår bedömd. En match hemma mot Bills blir inte heller lätt, men är inte omöjlig. 9-7 är det absoluta maxet för Redskins och miniminivån är nog 6-10. Går dom 8-8 är det en otrolig prestation av det här laget som vi innan säsongen trodde skulle ta 3 eller 4 segrar totalt. En siffra som vi dock uppgraderade kraftigt efter vinsten mot Rams i säsongens andra match.

 

När det är så här jämnt i en division blir alltså de inbördes mötena extremt mycket värda. Dallas har 1-1 mot Giants och är 2-0 mot Eagles. Två matcher inom serien har man kvar, mot Redskins. Eagles har slagit Giants och förlorat mot Redskins. Man möter Redskins hemma och Giants borta. Redskins har 1-1 mot Giants och 1-0 mot Eagles. Man har 3 matcher kvar inom divisionen, Två mot Cowboys och en mot Eagles. Giants har ett tråkigt utgångsläge ur det här perspektivet, 1-1 mot Dallas, samt 1-1 mot Redskins och 0-1 mot Eagles. Det gör Giants sista match i grundserien för året borta mot Eagles extra viktig. Det är troligen där det avgörs om säsongen fortsätter eller inte för Giants.

Just nu är Redskins knappa favoriter före Giants att vinna NFC East. För att se hur folk trodde inför säsongen så är det bara att vända på tabellen. Dallas var favoriter före Philadelphia att vinna. Båda hade ett odds mellan 2 och 3 gånger pengarna. Redskins ansågs ha de minsta chanser och gav hela 15 ggr pengarna.