Pro Day avklarad – säsongen inte över för David

Det är ungefär en månad kvar av studier för vår hjälte David Hedelin som studerar på Purdue. Det är aldrig lätt att klara avancerade studier, men särskilt svårt är det när man är i skolan med ett helt annat mål och syfte än att plugga. David har aldrig gjort någon hemlighet av att skolan kommer i andra hand, fotbollen i första, och då pratar vi förstås den största sporten här i USA, amerikansk fotboll.

Vi har tidigare beskrivit Davids kamp för en plats i NFL, världens mest lukrativa liga och ni som missat artiklarna kan börja här

David har siktet inställt på NFL – Dieten för att nå dit, 8000 kalorier om dagen, men väl där är belöningen stor!

och fortsätta här

Inget Combine – men väl Pro Day för David Hedelin

Pro Day är nu avklarad, men tyvärr skadade sig David oturligt innan.

– Ja, det stämmer att jag skadade mig innan Pro Day. Jag hade dock redan pratat med några scouter och min agent som menade att det bästa vara att inte förvärra någonting utan ta det lugnt. Jag har fått jobba mest med överkroppen i träning och kände att jag inte kunde delta i Pro Day på det sätt jag ville. Samtidigt är jag ingen som ligger och väntar, jag vill visa upp mig när tillfället finns och jag genomförde några övningar, bänkpress, broad jump och vertical jump innan jag åter igen slog upp skadan i three cone drill. Det är förstås synd, men ingen katastrof, säger David.

– Jag räknar med att bli inbjuden till minst ett mini camp efter draft day, dom brukar vara helgen efter draften och blir jag inte draftad så hoppas jag få chansen att visa upp mitt kunnande där, fortsätter David.

Resultaten på Pro Day var bra, 22 reps i bänk, 26,5 i vertical och 8 11 i broad jump är mer än godkänt, särskilt med tanke på att David knappast kunna träna för fullt på slutet. Nu är det en månad kvar med studier, men medan andra studenter kan festa på som om det inte fanns någon morgondag så är det inte den verklighet som David möter.

– Vi har en vecka som kallas Grand Prix efter tentorna, jag missade den förra året och jag lär missa den i år igen på grund av att jag ska satsa på NFL, jag festade en hel del när jag var yngre, men de dagarna är över skrattar David innan han erkänner att han var berusad för första gången på över ett halvår för någon vecka sedan.

Just den här envisheten, just den här förmågan och viljan till uppoffringar har lyst igenom alla våra intervjuer med den lovande svensken. Det är fotbollen som tog honom till USA, det är fotbollen som är drivkraften framåt och vi är säkra på att vardagen framöver i många många år framöver kommer att handla om just fotboll. Om det blir med alla de miljoner som följer av ett NFL kontrakt låter vi vara osagt, men det är inte pengarna utan sporten i sig själv som är den främsta drivkraften.

Målet är att spela mot de bästa i världen och vi blir förstås nyfikna på vilka spelare David mött som gjort störst intryck.

– Randy Gregory (DE för Cowboys) är den jag direkt tänker på. Han har en fantastisk teknik. Shilique Calhoun, defensive end i Michigan State är en spelare som kommer bli draftad. De här stjärnorna man möter märker man direkt. De har en särskild teknik och är rejält stora med jättearmar. De får en snabbt ur balans och när man tappat balansen står man snabbt på huvudet vilket är klart pinsamt. Det spelar ingen roll om man är större, tekniken vinner över styrkan varje dag och jag byter gärna in styrka mot bättre teknik, säger David.

David-698x1024

När vi fortsätter prata om laget i Purdue menar David att han ligger i mitten bland de spelare som ser fram mot draften. Bäst är Danny Anthrop som är Wide Reciever och redan har många bra kontakter med de olika lagen och fått visa upp sig för dom. Varje NFL lag har rätt att bjuda in trettio spelare till individuella träningar inför draften, men det har inte hänt David. Hoppet är dock allt annat än ute, snarare tvärtom. Man märker hur rösten höjs och det går lite fortare när han berättar om hur det var att få möten med scouter för Falcons, Chiefs och Broncos. Särskilt Falcons var intresserade och förutom en djupintervju på över en timme var det också dags för ett IQ test. Det har blivit viktigare och viktigare för klubbarna att hitta mogna unga spelare som klarar av att utnyttja och realisera sin talang även efter att man börjat räkna de framtida miljonerna.

Under intervjun erkänner David att han blev riktigt besviken över att ha missat delar av Pro Day, men hoppet finns ju kvar och det är fortfarande inte helt omöjligt att han blir draftad i en sen omgång. Blir han inte det är det mini camps som gäller och att spela/träna sig till ett kontrakt är vanligare än man tror.

Vi fortsätter följa utvecklingen med spänning, det här kan bli riktigt riktigt bra.