QB-döden

En av flera förklaringar till fallande popularitet hos NFL är QB-döden, dvs avsaknaden av bra Quarterbacks. Vissa skyller på NCAA, andra skyller på ”west coast offense” dvs att ligan är mer pass-happy nuförtiden och att QBs inte riktigt hängt med talangmässigt. Åter andra framhåller pass rushen och att secondarys blivit bättre. Samtidigt hävdar nästan alla att man satsat rejält på sin O-Line och passer interference reglerna har skärpts till QB/Wideouts fördel.

Omgång ett fick vi se 49 TD och 39 INT från totalt 36 quarterbacks. En ratio TD/INT ska ligga på över 2 för godkänt och över 3.5 för elit. Efter en omgång är det inte dags att börja prata ratios för enskilda QBs, men att totalen var usel kan vi konstatera.

13 kastade fler INT än TD
9 kastade lika många
14 kastade fler TD än INT

Av de unga nya quarterbacksen, som vi fick se många av, var det bara Sam Darnold och Patrick Mahomes som var riktigt bra. Vi kan slänga in Goff här också, även om han känns gammal i gamet.

De som såg tröttast ut av gamlingarna var Carr, Big Ben och Stafford som alla tre gjorde rena katastrofstarter.

Kurt Cousins och Alex Smith är kopior i spelstilen och hade som vanligt stabila insatser. Glänste gjorde Fitzmagic oväntat nog. Flacco såg bättre ut än förra säsongen och Brees och Rodgers levererade starka stats som vanligt. Ryktet om QB-döden är överdrivet, men det börjar svajjigt den här säsongen, det måste konstateras.