NFL Lördagsnattmatch mellan Dallas Cowboys och Seattle Seahawks

Kvällsmatch passar Seahawks

Ungefär fyra och en halvtimme norrut från Houston och NRG Stadium ligger AT&T Stadium där Dallas Cowboys spelar sina hemmamatcher. Det är alltså svårt att både se eftermiddagsmatchen och kvällsmatchen om du skulle vara på plats i Texas. Det är faktiskt bara strax över tre timmars flygresa från Seattle till Dallas, men tidsskillnaden är alltid en faktor i sådana här matcher. Att matchen spelas klockan 8.15 är alltså en fördel för Seatttle Seahawks.

Dagsformen avgör?

Båda lagen gick 10-6 under ordinarie säsong. Cowboys gick 7-1 hemma och Seattle bara 4-4 borta, det är klar hemmaplansfördel för Cowboys. Dallas gick 7-1 sista halvan av säsongen och blev faktiskt bara bättre och bättre. Att man fick in Amari Cooper i laget gjorde att man kunde passa bollen också. Seahawks gick 6-2, men det har bara sett sådär ut förutom mot Chiefs. Skadelistan är på marginalen något värre för Seahawks.

Vad säger statsen?

Seahawks är rankade sexa vad gäller poäng, men bara 18 vad gäller yards. Det gör att man måste tro att man är effektiva i Red Zone och det är laget. Hela 65 procent konverteras till TD, medan man i egen Red Zone ger upp 49 procent. Cowboys är klart under medel både poängmässigt och yardsmässigt och i Red Zone är man 48-51.

Trots Cooper är Cowboys inget bra passningslag, på marken är man mycket bättre genom Ezekiel Elliott. Tittar vi dock på helheten är det fördel på marken för Seahawks som har gjort över 2500 yards på marken. Seahawks håller bollen bra och är 11-26 i Turnovers. Där är Cowboys 17-20. Cowboys är marginellt vassare på 3rd Down, men en mer intressant skillnad finns på 4th Down. Där lyckas Pete Carrolls mannar 78 procent av gångerna jämfört med 57 för Jason Garretts Cowboys. Statsen talar för Seahawks.

Förra matchen

Lagen möttes faktiskt i september och då blev det 24-13 till Seattle i Seattle. Det var ingen bra match, Dallas hade inte ett enda långt kast trots att man låg under hela tiden och inte gjorde en TD innan fjärde quartern. Prescott kastade två interceptions och hade en fumble. Ett FG var på 50 yards. Dallas var helt enkelt inte alls nära. Frågan nu är hur stora växlar man kan dra på den matchen.

Bäst passrush?

Vi vet att Dak Prescott inte är jättebra på att undvika sackar. Cowboys är 39-56 och Seahawks är 43-51. Inga imponerande siffror, men ändå fördel Seattle. Frank Clark lär inte ha några problem att hitta fram till Prescott. Seattles Russell Wilson är väldigt atletisk och bra på att undvika sacks (övning ger färdighet). Fördel Seahawks.

Sammanfattning

Det är två på pappret rätt jämna lag som möts. Båda lagen är bäst på marken, men hotar sporadiskt i luften (Seahawks är sist vad gäller attempts i ligan). Cowboys är favoriter -2 mycket pga hemmaplan, men också på ett bra försvar som väntas kunna stå emot rushen från Seahawks. Den låga totalen på 41.5 är nu uppe i 43.

Vi tycker det är marginell fördel Seahawks när vi tittar på statsen och den förväntade matchbilden. Seahawks och Carroll är mycket bättre i slutspel än Cowboys och Garrett. Vi väljer därför att tro på ett scenario där Seahawks stänger ner Zeke och vinner med 24-16. Vi spelar en parlay Seahawks och Under 43.5 till 3.85.

Allt tyder på en passningsfrekvens nära noll i den här matchen. Man litar inte tillräckligt på sina QBs och det står mycket på spel. En bra hedge kan vara att spela mot den QB vars lag du tror på. Gör Wilson över 230.5 yards? Gör Prescott över 239.5 ?

Att Zeke gör över 91.5 yards på marken känns rätt solklart. Han får minst 25 carries och det räcker mer än väl. 1.91 är taget.