Slutspelsdag – lördag

Två matcher i AFC inleder slutspelet. Vi börjar med Bills mot Texans och avslutar med Titans mot Patriots.

Bills at Texans

Skadelistorna är digra i bägge lagen, men JJ Watt förväntas spela för Texans. Texans har tveksam form och varit lite upp och ned på slutet. Segrarna mot Bucs och Titans var dock av det bra slaget även om man segrade knappt. Förlusten senast mot Titans var av utklassningskaraktär, 14-35 trots hemmaplan. Försvaret är allt annat än bra och JJ Watt är ett jättelyft. Man är usla både i mark och luftförsvaret, men något bättre när det kommer till att släppa in poäng vilket är något märkligt med tanke på att man är sämst i hela NFL i försvarande RedZone. Third Down är i princip en gratisdown för motståndaren. Nu är Bills inte så vassa på third down, men de kommer ha lättare än någonsin i den här matchen.

Det är alltid bra förutsättningar i Houston och med tanke på att Texans försvar lär släppa in några touchdowns oavsett motstånd kommer den här matchen att handla om hur många poäng Texans lyckas skapa mot Bills erkänt goda försvar. Med tanke på hur Texans och Deshaun Watson ofta lyckas skapa spel ur ingenting tycker vi att det mesta tyder på att det blir en del poäng i den här matchen, säkert klart över de 43.5 som Vegas sätter på totalen.

Mot att det blir en poängrik match är den förmodade matchbilden. Bills springer med bollen, det vet vi. Att Josh Allen gör långt över 200 yards håller vi för osannolikt. Någonstans runt 200 jämnt bör han hamna. Vi har sett Texans springa mycket med bollen i vissa matcher och här ligger det i farans riktning att vi får se minst 30 carries, säkert runt 35. Med Fuller (förmodligen) borta kommer möjligheten till längre spel i luften vara än sämre än vad som redan är fallet tack vare ett bra försvar i luften från Bills.

En drive för Texans håller i sig 20 sekunder längre i snitt än för Bills vilket bådar gott för bollinnehavet för Texans del. JJ Watts närvaro är också ett stort plus för Texans som nu kan störa Allen som gör sin första slutspelsmatch idag. Texans har den klart bättre QBn, men Watson har inte varit att lita på den här säsongen. De explosiva spelen finns i kroppen och huvudet, men han har ibland förtvivlat svårt att hitta rytmen. Det som talar för Bills är att man har ett starkt försvar och att man därigenom gör det möjligt att ta hem matcher även om man bara gör tre touchdowns. I år har man segrat i alla sex matcher när man gjort över 20 poäng och fyra när man gjort 20 eller färre. Mot Texans risiga försvar finns det helt klart hopp.

Sammanfattningsvis är det här en otroligt jämn och spännande match. Det lär springas mycket vilket tyder på en jämn och poängsnål tillställning. Mot det skall ställas att Texans ”alltid” släpper till tre TD vilket borde göra att matchen går över sin total. I sin tur skall detta ställas mot att JJ Watt är tillbaka. 24-21 till Texans kan lika gärna vara 24-20 till Bills.