Våra tankar inför Super Bowl

Det är dags för Super Bowl LIII, eller Super Bowl 53 för er som inte är helt hemma på de romerska siffrorna. Matchen spelas i Atlanta, Georgia och om du blir sugen på att se matchen på plats har vi ett inlägg om det här. För ovanlighets skull är det en riktig köldknäpp i USA den här veckan och det är kallt även nere i Atlanta. Som tur var har dock arenan ett tak och det ser just nu ut som att taket kommer vara stängt under matchen då temperaturen under kvällen förväntas bli låg. Mer om arenan finner du här.

Förutsättningarna

Förutsättningarna för Super Bowl 53 kommer vara bra, det garanterar taket. Matchen börjar 6.30 i Atlanta vilket betyder 00.30 i svensk tid. Det är CBS som har sändningen och om man är på resande fot visas den även på CBS-app. Faktum är att matchen är en repris på Super Bowl XXXVI som spelades 2002. Då segrade New Englands då unge Quartback Tom Brady över Saint Louis Rams med 20-17, ett resultat som vissa tror kan upprepas. Sedan den matchen har Rams flyttat till Los Angeles och istället för legenden Kurt Warner som QB har man unge Jared Goff. Är det kanske dags för revansch för Rams så här 17 år senare?

Rams segrade i NFC och gick 13-3 under säsongen. Patriots vann AFC, men var bara 11-5 under säsongen efter slarvigt spel mot mediokra lag. I slutspelet har man dock övertygat rejält. Tom Brady deltar idag i sin nionde Super Bowl. Han har tagit hem fem segrar redan vilket är på delad plats med Charles Haley, vid en seger får alltså Brady ett nytt rekord. Rams har inte varit i Super Bowl sedan de mötte Pats senast.

Patriots kommer ha sina bekanta vita dräkter på sig. Rams spelar i sin blå gula uniform som lika många hatar som älskar. Det blir inte svårt att skilja lagen iallafall.

Matchen – vad behöver Rams göra?

Jared Goff måste spela på topp i Super Bowl 53. De senaste matcherna har han inte varit jättelyckad vad gäller ratings och han har legat på 6.6 och 7.4 yards per försök under slutspelet. Goff klagade på det enorma ljudet från bortafansen senast mot Saints och att det störde honom. Det lär inte hända under Super Bowl då fansen är av den städade sorten.

Försvaret behöver lyckas med två saker. Först och främst måste man störa ut Tom Brady, då är hälften vunnet. Suh har sett hetare ut än Donald på slutet, men Donald är den större stjärnan i jakten på sackar. Det här gällde även Chiefs och Chargers som inte lyckades fälla Brady en endaste gång. Utan press på Brady är kampen förlorad på förhand.

Samtidigt gäller det för försvaret generellt fungerar. Pats är mästare på third downs och här måste man stoppa laget och helst av allt tvinga fram turnovers. Rams kommer inte vinna den här matchen om man inte kommer upp i en förväntad poängstandard, men den här matchen kommer vinnas av försvaret givet att det är Rams som segrar.

Matchen – är Pats fortfarande där?

Hela USA skrattar åt Patriots självpåtagna underdog roll. Brady anses löjlig när han skriker ”We’re still here”. Laget är favoriter till seger i Super Bowl 53. Inte en enda expert säger något annat än att Brady är den bäste och att coach Belichick är den störste någonsin. Underdogs? Patetiskt. Dessutom bevisat objektiv genom att man är favorit i Vegas.

Vad måste laget då göra för att vinna? Försvaret måste börja leverera i Red Zone. Man har noll stopp på de sex gånger motståndarna kommit till Red Zone under slutspelet. Det är sex touchdown för mycket och man kommer inte ha en chans om man låter Rams scora sex poäng varje gång man är i Red Zone.

Vad gäller anfallet är det inte mycket att orda om. Brady är ju Brady och kommer att leverera. Lagets running backs har varit ostoppbara på slutet och det är möjligt att man springer sönder Rams erkänt duktiga springförsvar. Det lär inte hända i början av matchen, men bara man behåller bollen kommer man trötta ut Rams. I luften finns det hål i Rams försvar och lagom till Super Bowl är allas vår Gronkowski i superform. (Pats öppnade faktiskt som dogs plus ett vilket var uppenbart fel och under tung omsättning är man nu favoriter minus 2.5va)

Matchen – vad kan vi vänta oss

Många proffstyckare anser att vi har en explosiv Super Bowl 53 framför oss. Pats dåliga defense i Red Zone leder till att Rams kommer göra många poäng. Resonemanget går att Brady och Belichick alltid hittar en väg. Patriots är det enda lag som verkligen ändrar sin gameplan rejält under matchen, det har vi ännu inte sett McVay göra. Många poäng för båda lagen alltså. Vi ser flera problem med det tänket.

Vi vet att Pats alltid öppnar försiktigt i Super Bowl och att man är mer taggade i försvaret än anfallet. I snitt har man släppt in tre på poäng de senaste åtta finalerna (alla under Brady/Belichick) under första quartern. Rams har ett urstarkt försvar, det är lagets styrka, men samtidigt släpper man in betydligt fler poäng än Patriots. Huvudscenariot måste vara att Pats tidigt etablerar springspelet samtidigt som man låter sin wideout Chris Hogan utmana Marcus Peters några gånger.

Rams kommer med stor sannolikhet undvika att låta Goff passa tidigt efter den snöpliga interception han kastade mot Saints. I första halvlek sprang man 10 gånger och passade 15 innan den sista två minuters driven där man såklart nästan enbart passade. Det var alltför många korta passningar till Woods som inte kom någonstans och en gissning är att man kastar långt till Cook lite oftare eftersom man har en väldigt bra synk där.

Man lär använda C J Anderson till max om det är så att det verkligen är något fel på Gurley. Fler carries för backarna helt enkelt, trots att det inte är vad McVay föredrar. Det bör gälla den första halvleken.

Vad tror vi?

Vi tror att Super Bowl 53 öppnar i ett långsamt tempo, med vissa försök till enskilda tjuvnyp. Det innebär att vi gillar Under 27.5 poäng i första halvlek till 1.83.

Att Rams kickar ett Field Goal i första känns också gjutet. Man har en superkicker i Zuerlein som kan kicka från 60 yards. Oddset är dock bara 1.65.

Matchen kommer säkert öppnas upp i andra halvlek, men vi tror ändå att det är underspelet på under 56.5 som har störst spelvärde. Tror man på Rams ska man tänka på att vi tror att laget kan lyckas om man stör Brady. Då har vi korrelation mellan Rams och Under vilket ger 3.90 och kan användas som en hedge för den som tror på Patriots.

Då lagen är skickliga på att hålla bollen blir det knappast någon puntfest, men det kommer ett senare inlägg med alla seriösa propbets. Patriots vinner den här matchen med över 2.5 poäng till 1.91. 

Vår sista prediction baserar sig på att vi inte tycker Rams levererat som bäst i slutspelet. Samtidigt har Patriots bara sett bättre och bättre ut. Vi är fullt medvetna om att Underdogen lyckats otroligt bra i just Super Bowl, men tror att det blir en ny fullträff för Brady et consortes.