TNF – vecka 11

Steelers @ Browns

Innan säsongen började var den här veckans Thursday Night Football en match man ringade in och inte ville missa. Nu – not so much. Steelers utan Big Ben är inget anfallskraftigt lag och Browns är årets stora besvikelse. Man fortsätter vara Browns helt enkelt trots att det såg så lovande ut för Baker Mayfield. Båda lagen är iallafall bättre i defensiven än i offensiven – något som knappast lär gå hem hos publiken, men kanske hos coacherna. Båda coacherna har fått underbetyg i år. Mike Tomlin i Pittsburgh har placerats hos Redskins efter den här säsongen och Freddie Kitchens lär snart vara koordinator i något icke-betydelsefullt lag.

Det som är intressant med matchen är att det faktiskt finns ett rivalry mellan lagen. Steelers har varit så mycket starkare på slutet att många säkert glömt det, men en sådan som Kareem Hunt som är born and raised i Cleveland vet vad som gäller. Det är möte nr 135 mellan lagen, så historia finns det!

QB-matchen

När Baker Mayfield gick som etta i draften 2018 var vi inte nådiga. I våra artiklar om Baker tyckte vi att han var en barnslig slyngel som inte kunde bete sig. En usel karaktär såväl off som on the field. Att håna motståndare är sällan ett framgångsrecept. På planen klagade vi på Bakers tendens att alltid fly pocket. Väl i NFL visade han dock en stor mognad och även om han stundtals flydde pocket lyckades han ofta kasta rätt i språnget. I år har svagheterna blivit uppenbara. Han är 185 av 309 för 2201 yards för 9 TD och hela 12 INT! Det här är inte godkänt, sen må O-Line vara hur mycket sämre än väntat som helst. Han har blivit sackad 25 gånger, nästan tre gånger per match vilket gör att man lite förstår att han flyr pocket.

På andra sidan har vi Mason Rudolph. Från samma draft class som Mayfield gick han i tredjerundan. Vi älskade dock Rudolph som var en riktig gunslinger för Oklahoma State Cowboys. Rudolph kastade långt och korrekt och Cowboys gjorde som regel tre TD per match. 2017 hade han nästan 5000 yards på 13 matcher! Det ansågs allmänt att Rudolph var en perfekt back-up till Big Ben. Nu med Ben borta har det varit upp till bevis för Rudolph och visst har det sett skakigt ut. Tomlin har valt kortare passningar och många shovels för Rudolph som tidvis mest sett ut som en game manager. I de tre senaste matcherna har han dock fått friare tyglar och kastat bollen upp emot 40 gånger (35;36;38) och det har gjort att yardsen kommit.

Många ger säkert Baker nicken över Mason här. Men Mayfield har sett nervös ut medan Rudolph ser ut som att han har det roligt och inget att förlora. På erfarenhet tippar vågskålen något till Browns fördel.

SOS

Steelers har slagit Rams, Colts och Chargers medan man torskat mot Pats, Hawks, Niners och Ravens. Det är inte mycket att säga om det schemat förutom att det varit tufft. Gratissegrar mot Fins och Bengals till trots har Steelers verkligen haft ett jobbigt Strength Of Schedule. Browns har haft en gratisseger, mot Jets. Man har också förlorat mot Pats, Hawks och Niners. Att man slog Ravens är en ofattbar outlier som man knappast behöver ta hänsyn till. Man kommer från knapp seger mot Bills och förlorade mot Broncos innan det och har även en förlust mot Titans.

Det är fördel Steelers sett till schemat hittills. Framöver ser det grymt bra ut för Browns som har två gånger Bengals kvar samt slagpåsarna Cardinals och Fins. Där borde laget hitta fyra segrar och svårigheterna är aktuella Steelers gånger två samt Ravens.

Lagstats

Steelers har inte mycket att vara stolta över den här säsongen. Visst, försvaret är på den övre halvan i de flesta stats, men man sticker inte ut någonstans. Det man vinner som är värt att nämna är turnover battle. Man ger sällan bort bollen och får ofta bollen från motståndarna. I Red Zone är man tyvärr usla framåt och inte jättebra bakåt. Browns är verkligen middle of the road i Red Zone åt båda hållen. Man går för det sällan på 4th down vilket är klokt då man är usla på det. Man är skickliga på att störa motståndet på 3rd down vilket bådar gott inför det här mötet. Statsen talar för att det blir väldigt svårt för Steelers att ta sig framåt om man inte lyckas på first eller second down.

Statsen talar för Browns om dock än marginellt

Springspelet

Browns har Nick Chubb och han gör egentligen allt det som Browns gör på marken. Ensidigt och lättförsvarat? Javisst, det borde vara det, men Chubb visar i match efter match att han är mer än kapabel att leverera. Han snittar över 100 yards per match och blir kanske än mer effektiv nu när Hunt är med i matchen också. I Steelers är James Conner bra, men inte den stjärna han behöver vara. På marken vinner Browns det här.

Luftanfallet

I luften har Steelers Ju Ju Smith som inte motsvarat förväntningarna. 3 TD räcker inte, det är samma som TE Vance McDonald som vi trodde en hel del på inför säsongen. Då pratar vi ändå relativt. Det är klart att de absoluta talen tar stryk när Big Ben inte passar, men det räcker inte för att förklara den låga produktionen. Steelers är dock väldigt bra mot passen, vilket inte bådar gott för Browns. Odell Beckham gör inte ens lika många yards som Jarvis Landry. 1 ynka TD har det blivit. Det lär inte bli passningsspelet som kommer att karaktärisera den här matchen.

Matchbilden

Det känns som en match där Browns knappast kommer vilja utmana Steelers med långa luftpastejer. Chubb lär få ordentligt att göra samtidigt som man mixar in lite andra spel här och där. Steelers lär kasta mycket kort och hoppas att man kan ta sig fram på marken. Steelers förmåga att skapa turnovers kan mycket väl bli det som avgör den här matchen. Steelers försvar har 14 INTerceptions och 13 Forced Fumbles. Cleveland har 4 respektive 7. Det här bör leda till färre poäng än vad man normalt kan tro när det gäller Steelers mot Browns. Vi sätter matchen på 21-18 i Steelers favör.

Spelförslag

Valet i den här matchen står mellan att spela en Teaser Steelers plus 10 under 48,5 eller att helt enkelt spela Steelers plus 3. Vi väljer att spela Steelers plus 3 110 dollar för att vinna 100. Givet vårt scenario vill vi också spela att Nick Chubb gör över 81,5 yards för 110 dollar att vinna 100.