TNF – vecka 13 Dallas Cowboys – New Orleans Saints

Ikväll bjuds vi på riktigt fin underhålling igen när Cowboys ska bli utspelade på hemmaplan av gästande Saints från N’awlins. Iallafall är det vad som väntas av linemakers som gjort Saints till favoriter -7.5. Tittar vi på ESPNs algoritm säger den 4.1 poängs segermarginal medan Teamrankings har 7.7 och NumberFire 7.1. Totalen ligger på 51.5 52 in places och alla algoritmer har matchen strax under 50 poäng.

Vad kan vi då vänta oss i verkligheten?

En sak är säker, Cowboys har sett bättre ut på slutet och det beror framförallt på Zeke, Ezekiel Elliott, som gjort 121, 122 och 151 yards de tre senaste matcherna. Det har blivit en TD i varje match och Elliott är helt och hållet orsaken till att Dallas nu ståtar med tre raka segrar. En svaghet hos Elliott är att han fortfarande fumblar ibland och Saints försvar har varit rätt bra på att force fumbles. Nyckeln till matchen ligger hur Zeke lyckats. Tyvärr för Cowboys-fansen är Saints usla mot luftattacken (30 av 32) medan man är bäst av alla (1 av 32) på markförsvaret.

Öppnar inte det upp för Dak Prescott att briljera kanske någon undrar. Svaret är ja. Prescott har faktiskt gjort det riktigt bra i november och träffat med över 70 procent av sina kast. När Cowboys förlorar sätter han bara 62 procent och nu mot ett Saints som försvarar sig dåligt i luften finns det alltså möjligheter. Tyvärr för Prescott är Saints pass-rush bra när det väl gäller och laget har delat ut 30 sacks hittills under säsongen samtidigt som laget hållt nere de egna sackarna till endast 11. Motsvarande stats för Cowboys är 31 utdelade och 38 mottagna sacks.

Det ser alltså ut som att de positiva tendenser vi sett från Cowboys på slutet kan ta slut ikväll. Det vill till att Prescott snabbt får iväg bollen om man skall lyckas göra några poäng. Om han lyckas med det har han ett bra vapen i Amari Cooper. Cooper kom från Raiders brandförsäljning och fick visa sin potential senast mot Redskins med 180 yards och 2 TD!

Tittar vi till Saints ser vi att laget är en offensiv framgångssaga. Skillnaden är att i år så har man lyckats bättre defensivt även om man fortfarande inte är topp 10 i totalt antal yards eller poäng (15 av 32). Vi sticker ut hakan och säger att Dennis Allen kommer vara Head Coach i något lag 2019.

Man är helt outstanding när det gäller poängproduktionen, trots att man inte är topp 5 i vare sig passen eller rushen. Namn som Kamara och Thomas inger respekt, men Dallas har en tuff, fysisk defensiv som kommer kunna sätta käppar i hjulet. Drew Brees har mängder med alternativ i varje spel och varje gång han kastar bollen kommer han nära 9 yards. Brees kastar dessutom nästintill aldrig en INT vilket ofta är matchavgörande mot de bättre lagen.

Matchbilden torde vara rätt klar. Cowboys kommer att sänka tempot och vara beredda på att ordna stopp i Red Zone. Man släpper in väldigt få poäng och det blir spännande hur det går mot Saints som gör flest poäng av alla lag. Zeke kommer att springa med bollen om och om igen, han når 25-30 försök och då och då blandar man in ett långt spel till Cooper. Saints har mängder av valmöjligheter och lär anpassa sig till de blottor man upptäcker under matchen. Skulle Saints tidigt dra iväg till en ledning med 2 TD så lär Cowboys ändra spelsystemet, men Jason Garrett är inte jätteflexibel.

Saints har ju gått på vatten hela säsongen och Cowboys är precis på väg ut ur öknen. Allt annat än en seger för N’awlins vore en storskräll, men vi har ändå på känn att det kan bli tightare än vad man tror. Vi gillar underspelet rakt ut och det innebär att vi inte har några betänkligheter att pröva en teaser på Cowboys +14.5 Under 59. Det lär bli trötta ben i Cowboys Defense mot slutet, så det lär bli fler poäng i andra halvlek jämfört med första.