Vikings at Saints

Förutsättningarna

Matchen spelas i New Orleans som spelar i sin Superdome. Saints är 13-3 den här säsongen och laget är bara 6-2 hemma. Man är 7-4 i slutspelsmatcher i Superdome. Även Vikings spelar normalt inomhus och är vana vid underlaget. Vikings är 10-6 i år och 4-4 på bortaplan. Vikings spelar ett traditionellt West Coast offense medan Saints spelar ett än mer aggressivt Air Coryell anfall. Skadelistorna är inte överväldigande och Dalvin Cook kommer tillbaka för Vikings efter att ha missat två matcher. Även Mattison och Thielen är tillbaka för Vikings.

Collateral form

Tittar vi på de lag som båda lagen mött ser vi att båda slog Cowboys knappt. Vikings slog Falcons enkelt och Saints gick 1-1 mot Falcons. Saints å sin sida slog Bears lätt och Vikings torskade båda mötena mot Chicago. Den inbördes formen är också intressant. När lagen möttes senast i slutspel för två år sedan segrade Vikings med 29-24 efter ”the minneapolis miracle” som var en 61 yards touchdown av Diggs. Tittar vi senaste fem står det 3-2 till Saints.

Spelarna

QB

Sett till den viktigaste positionen är det en enorm fördel Saints. Drew Brees är en framtida Hall of Famer som visserligen inte har ett kanonår men ändå är 281 av 378 för 2979 yards. 27 TD och bara fyra INT. (Brees har bara startat 11 matcher) Han har tagit 12 sacks. Brees har spelat 15 slutspelsmatcher och segrat i åtta varav hela sex är tagna på hemmaplan. Brees kastade två TDs när han tog hem Super Bowl 2010.

Kurt Cousins är alltid sämst när det gäller och vinner aldrig när det gäller nationellt tv-sända matcher. I år är han 307 av 444 för 3603 yards. 26 TD och sex INT är bra för att vara Cousins som är känd för att kasta picks. 28 sacks har det blivit och det lär bli fler i eftermiddag. Kurt (aka Kirk) har förlorat båda sina slutspelsmatcher, men startade bara i den ena.

Vapen

Cousins har Thielen och Diggs som recievers och Vikings bästa spelare är Dalvin Cook, ett monster i springspelet. Den som sett Vikings de sista veckorna har inte sett det Vikings som ställs på planen idag. På den andra sidan bollen är Pro-Bowlern Danielle Hunter kung med 14,5 sacks.

Brees har en stjärna som Kamara vid sin sida. Kamara är lika bra med bollen oavsett om han får den via en pass eller en hand-off. Michael Thomas är grym som WR och TE Jared Cook är i absolut toppform och har lika många touchdowns som Thomas (9). Den roligaste profilen och ett underskattat vapen är Taysom Hill. Han är QB, men jobbar även som WR, TE och RB. Även om han inte kastat in en TD har han sprungit in med en och fångat sex! På den defensiva sidan är man Von Bell, Cameron Jordan (15 sacks) och populäre Marshon Lattimore.

Statsen

Statsen talar om för oss att Saints är bra på att passa, medelmåttiga på att springa medan vice versa gäller för Vikings. Försvaren är tämligen mediokra. Ljusglimten för Saints är att man är bra mot springspelet och för Vikings är det att man inte släpper in många poäng. Båda lagen kastar normalt få INT, men Vikings är fenomenala på att skapa interceptions och försvaret har hela 17 stycken.

Tittar vi i Red Zone är lagen lika effektiva framåt, men försvarsmässigt är det stor fördel Vikings som är tvåa i Red Zone försvaret (Saints är rankade 20).Konstigt nog är Saints bättre försvarsmässigt vad gäller 3rd down. Anfallsmässigt är lagen lika.

Statsen ger en bild av två lag som är märkligt lika offensivt. Defensivt skiljer sig lagen åt, men det är svårt att avgöra vad som är viktigast. Saints förmåga att stoppa rushen rent allmänt eller deras oförmåga att stoppa motståndarna i Red Zone. Innan vi gjorde analysen trodde vi att Saints anfallsförmåga skulle stå ut tydligare. Det är inget som siffrorna stödjer.

Sammanfattning och spelrek

Den här matchen lär bli jämnare än vad många tror. Saints öppnade som favoriter -8, men har kommit in till -7.5 för att studsa tillbaka igen. Det är mycket tycker vi. Man överskattar helt klart Saints anfall och underskattar Vikings försvar. Att Vikings får tillbaka Cook och Thielen är superviktigt. Vikings har spelat och förlorat svåra matcher mot Bears och Packers medan Saints kunnat cruisa förbi mediokra Panthers och dessutom mött Falcons två gånger.

Vi spelar dubbla insatsen på en teaser Vikings +15 Over 43 samt en insats på Vikings + 8.

Intressanta propbets är Cameron Jordan to record a sack. Mycket hög sannolikhet att Jordan når fram till Cousins. En frisk Dalvin Cook bör ha en bra chans att göra många yards. Han fångar den inte lika ofta som Kamara, men mot Saints lär han få 7-8 passningar och det bör ge över 32 recieving yards utan problem.