Caps goes back-to-back

Under den stora hyllningsparaden myntade Caps spelare det mantra som fansen sedan sjöng i en vecka. Back-to back! Sannolikheten för att man ska lyckas med bedriften får dock betraktas som liten. Den här artikeln skall handla om hur Capitals GM tänker och vad han gör just nu.

Man har 15 spelare under kontrakt och en capspace på 13 miljoner dollar. De nya kontrakt som skrivits med Oshie, Carlson, Kuznetzov håller dessa till 2025-2026 och det är rätt klart att de kommer vara massivt överbetalda i slutet av sina kontrakt. De närmsta åren kommer de dock utgöra kärnan i laget samtidigt som man hoppas kunna krama ut så mycket som möjligt av Bäckström (2020) och Ovechkin (2021). Vad kommer en 32-årig Bäckström vara värd när han blir Free Agent? Antagligen betydligt mer än Caps vill betala och vill han ge en ”hometown discount” till laget? Carlson gjorde det inte, 64 miljoner över åtta år är löjligt mycket för en 28-åring, men ett tecken på en ny trend i NHL där spelarna prioriterar långa kontrakt.

Borta är Grubauer och Orpik och det verkar som att DSP, Devante Smith-Pelly inte får kontrakt. Man förhandlar med Kempny och det ser ut som att man kommer ha sina topp 6 forwards och topp 4 försvarare kvar från mästerskapsåret.

Tittar vi på de närmsta två åren ser det alltså bra ut för Caps. Vrana och Lill Burra har man ett år till och förhoppningsvis går de framåt något. Det är dock svårt att se att dessa kan hoppas på jättelöneökningar i andra klubbar utan ett riktigt genombrottsår. Djoos och Stephenson finns det utveckling i och de kostar inget på ett tag. Kempny och Chiasson lär signas till billiga kontrakt och vill Beagle ha bra betalt lär han få söka sig annorstädes.

Man behöver framförallt hitta en ny andremålvakt. Antingen en som är en riktig backup, eller en som man tror kan ta över efter Holtby 2020 och det har men redan i förstarundedraftade Ilya Samsonov (2015). Samsonov kan säkert bli något och har lyfts över till Hershey Bears nu, men är han verkligen redo att ta klivet? En succe för Samsonov skulle göra livet mycket lättare för Brian MacLellan om något år. Kan Holtby bli en pjäs i en affär?

Vad ska man göra med Tom Wilson? Det var en sak att betala honom som enforcer i fjärdekedjan, en annan av betala honom som en tuff, aggressiv, viktig kugge i förstakedjan? Alla förstår nog att Wilson vill ha betydligt mycket mer än Lars Eller.

Efter 2020 blir det svårare, vem behåller man av Bäckström och Holtby? Det är helt klart så att man med nuvarande uppställning kan vara med och kriga i toppen 2019 och 2020, men efter det? Det finns helt klart en röd tråd i MacLellans arbete som GM, men det går ju inte att begära det omöjliga. Att Kuznetsov blir en ny Ovechkin är inte troligt. Med alla långa kontrakt som skrivits känns det givet att man kommer ha stora problem från 2023 och framåt, men mycket hinner ju hända innan dess.